Żurek góralski - przepis na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Prosty przepis na żurek po góralsku warto wypróbować na najbliższą Wielkanoc. Aromatyczny żurek góralski przyrządzamy na żeberkach i podajemy ze świeżym pieczywem. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg żeberek
- 1 marchew
- 2 opakowania żurku w torebce
- 0,5 pora
- 0,5 selera
- 2 cebule
- 100 g suszonych borowików
- 3 ziemniaki
- Pieprz
- Kminek
- Majeranek
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem z żeberkami zalej 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
- Zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek i suszone grzyby). Wywar gotuj powoli przez około 1 godzinę.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.
- Żurek przesyp z torebki do miski. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
- Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żurek podawaj z chlebem.