Żurek czeski Kyselo: pomysł na Wielkanoc i nie tylko!

2021-03-29
J.S.
wielkanocne-potrawy-zurek-czeski-kyselo.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Czeski żurek Kyselo to kolejna smaczna odmiana tej popularnej zupy
łatwy
15 min
4

Żurek to jedno z najstarszych i najbardziej popularnych dań w rejonie karkonoskim. Jego podstawowym składnikiem jest kwas chlebowy z mąki żytniej. Można go przygotować samemu, zalewając chleb żytni ciepłą wodą i pozostawiając na kilka godzin.

Kyselo to czeska odmiana żurku. Jego nazwa pochodzi od słowa kyselý, co oznacza kwaśny smak. Ta odmiana żurku jest bardzo popularna w rejonie Karkonoszy i tzw. Podkrkonoší, czyli tamtejszego pogórza. Potrawa jest szybka w przyrządzaniu. Ma kwaśny i pikantny smak. O tym, jak kiedyś była popularna świadczy powiedzenie, że z żurkiem się wstawało i z żurkiem się kładło spać. W niektórych rejonach żurek podaje się z ziemniakami w mundurkach lub gotuje się ziemniaki oddzielnie, kroi w kostkę i dodaje do zupy. Żurek smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotowywany jest na własnoręcznie zrobionym zakwasie.

SKŁADNIKI

  • ½ litra zakwasu na żur
  • 1 litr wody
  • 300 gram grzybów (najlepiej leśnych)
  • ½ kilograma ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka kminku
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku roztopić masło i zarumienić na nim drobno posiekaną cebulę.
  • Następnie dodać pokrojone w plasterki grzyby (najlepiej leśne). Wszystko doprawić kminkiem, solą i pieprzą.
  • Po kilku minutach dodać zakwas, litr wody i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Żurek gotować, aż do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie.
  • Pod koniec gotowania dodać mleko oraz masło. Tradycyjnie żurek serwujemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
J.S.