Żurek czeski Kyselo: pomysł na Wielkanoc i nie tylko!
Żurek to jedno z najstarszych i najbardziej popularnych dań w rejonie karkonoskim. Jego podstawowym składnikiem jest kwas chlebowy z mąki żytniej. Można go przygotować samemu, zalewając chleb żytni ciepłą wodą i pozostawiając na kilka godzin.
Kyselo to czeska odmiana żurku. Jego nazwa pochodzi od słowa kyselý, co oznacza kwaśny smak. Ta odmiana żurku jest bardzo popularna w rejonie Karkonoszy i tzw. Podkrkonoší, czyli tamtejszego pogórza. Potrawa jest szybka w przyrządzaniu. Ma kwaśny i pikantny smak. O tym, jak kiedyś była popularna świadczy powiedzenie, że z żurkiem się wstawało i z żurkiem się kładło spać. W niektórych rejonach żurek podaje się z ziemniakami w mundurkach lub gotuje się ziemniaki oddzielnie, kroi w kostkę i dodaje do zupy. Żurek smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotowywany jest na własnoręcznie zrobionym zakwasie.
SKŁADNIKI
- ½ litra zakwasu na żur
- 1 litr wody
- 300 gram grzybów (najlepiej leśnych)
- ½ kilograma ziemniaków
- 1 duża cebula
- łyżeczka kminku
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku roztopić masło i zarumienić na nim drobno posiekaną cebulę.
- Następnie dodać pokrojone w plasterki grzyby (najlepiej leśne). Wszystko doprawić kminkiem, solą i pieprzą.
- Po kilku minutach dodać zakwas, litr wody i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Żurek gotować, aż do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie.
- Pod koniec gotowania dodać mleko oraz masło. Tradycyjnie żurek serwujemy z ugotowanymi na twardo jajkami.