Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz

Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Tradycyjny żurek wielkanocny to najlepsze danie świąteczne. Przepis poleca Ewa Wachowicz, miłośniczka gotowania, autorka świetnych książek kulinarnych. Prowadzi w Posacie autorski program „Ewa gotuje”. 

SKŁADNIKI

  • 6 białych kiełbas
  • zakwas żytni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • oliwa do smażenia
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. 
  • Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił. 
  • Zalać 1,5-2 l wody. Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.
  • Ugotowaną kiełbasę przełożyć na ciepły talerz.
  • Do garnka wlać zakwas na żur - tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Przykryć i zagotować.
  • Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana). 
  • Żur przecedzić. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym.
  • Na talerzu udekorować natką pietruszki.