Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tradycyjny żurek wielkanocny to najlepsze danie świąteczne. Przepis poleca Ewa Wachowicz, miłośniczka gotowania, autorka świetnych książek kulinarnych. Prowadzi w Posacie autorski program „Ewa gotuje”.
SKŁADNIKI
- 6 białych kiełbas
- zakwas żytni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 kapelusz suszonego prawdziwka
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- oliwa do smażenia
- jajka przepiórcze
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku.
- Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił.
- Zalać 1,5-2 l wody. Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.
- Ugotowaną kiełbasę przełożyć na ciepły talerz.
- Do garnka wlać zakwas na żur - tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Przykryć i zagotować.
- Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana).
- Żur przecedzić. Przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym.
- Na talerzu udekorować natką pietruszki.