Żurek podhalański, na wędzonym oscypku [przepis Bigosowej]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Żurek na wędzonym oscypku to podhalański przysmak wymyślony przez gaździnę Bigosową. Trzeba koniecznie wypróbować ten przepis!
SKŁADNIKI
- 1 wędzony oscypek
- 0,75 l zakwasu na żurek
- 25 dkg białej kiełbasy
- 6 szalotek
- 4 średnie ząbki czosnku
- 150 ml kwaśnej śmietany
- ziele angielskie
- majeranek
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- 6 kromek chleba razowego na zakwasie (do podania)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą kiełbasę zalewamy wrzącą wodą (ok. 1 litr). Przez 3-5 minut gotujemy na małym ogniu, po czym dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a po kilkunastu minutach obrane cebulki. Całość gotujemy jeszcze około pół godziny.
- Pod koniec gotowania wrzucamy do garnka skórkę skrojoną z oscypka. Kiełbasę wyjmujemy. Do wywaru wlewamy żur, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Potem dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawiamy majerankiem i pieprzem, na samym końcu dodajemy śmietanę. Taki żurek można podawać z grzankami (najlepiej z chleba razowego), a całość posypuje się resztą oscypka, który trzeba zetrzeć na tarce.