Żurek wielkanocny według Magdy Gessler [WIDEO]

Żurek wielkanocny Magdy Gessler
Autor: Shutterstock.com żurek wielkanocny Magdy Gessler, najlepszy przepis na Wielkanoc
trudny
40 min
4

Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc przygotowany według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę! To idealna świąteczna zupa, prawdziwa perełka na wielkanocnym stole. Przedstawiamy przepis Magdy Gessler na tradycyjny żurek wielkanocny na prawdziwym, domowym zakwasie! 

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki razowej
  • 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 prawdziwków
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 300 g białej kiełbasy
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj zakwas na żur: do dużego garnka wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskasz gładką masę. Dolej pozostałą wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce.
  • Po upływie 3 dni przerzedź zakwas.
  • Rozpuść masło, prawdziwki pokrój i podsmaż na tłuszczu. Zalej bulionem i gotuj aż grzyby będą miękkie.
  • Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę majeranku. Dopraw solą i pieprzem.
  • Jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę parz około 20 minut. Jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w kółka.
  • Do każdej porcji żurku dodaj kiełbasę i jajka. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?

Zobacz naszą galerię przepisów na żurki i białe barszcze!

Judyta Wanicka
więcej