Żur na zakwasie żytnim i wędzonce
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Żur to prawdziwa epopeja narodowa. Może być postny, zabielany (z dodatkiem śmietany), z jajkiem na twardo, na ogonie wieprzowym, na świńskich uszach, na wywarze z szynki, na białej kiełbasie, albo na wędzonce. Pod każdą postacią jest inny, a jednocześnie równie pyszny. Proponujemy formę przejściową żuru na bulionie wieprzowym z dodatkiem jajka i wędzonego boczku.
Zupę zaprawioną zakwasem na mące trzeba zawsze zagotować, bo mąką jest surowa.
Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu wieprzowego lub wody
- 0,5 kg wędzonego boczku lub żeberek
- 0,5 l zakwasu z mąki żytniej lub gryczanej
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna angielskiego ziela
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 6-8 ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku do przygotowania skwarek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać 1,5 l bulionu lub wody, włożyć wędzonkę, czosnek i przyprawy. Gotować 30 minut.
- Mięso wyjąć, usunąć ewentualne kości, pokroić na kawałki.
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i utłuc. Boczek na skwarki pokroić w kostkę i stopić na patelni, odstawić.
- Do zupy wlać zakwas, zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić śmietaną, ewentualnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Jajka pokroić na cząstki.
- Do każdego talerza włożyć po jednym pokrojonym jajku i zalać żurem. Oddzielnie podać tłuczone ziemniaki, okraszone skwarkami z boczku.