Żurek na boczku - [SPRAWDZONY WIELKANOCNY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Żurek jest prawdziwym staropolskim daniem, a przepisów na jego wykonanie jest bardzo dużo. Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc (żur postny), ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obiad, tyle że wtedy był znacznie „treściwszy”. Tu podajemy przepis na żurek na boczku
SKŁADNIKI
- Na zakwas:
- 2 szklanki żytniej lub razowej mąki
- 4-6 ząbków czosnku
- skórka razowego chleba
- Na żurek:
- 20 dag wędzonego boczku
- 5 dag szynki
- 1 litr zakwasu
- 2 suszone grzybki
- po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- liść laurowy
- 2 jaja na twardo
- 2 łyżki chrzanu (może być ze słoika)
- cebula
- gęsta śmietana
- 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zakwas. Można go kupić, ale najlepiej smakuje własnej roboty. Jego wykonanie jest bardzo proste. Do kamiennego naczynia wsypujemy 2 szklanki żytniej lub razowej mąki i zalewamy ją gorącą, przegotowaną wodą, tak by uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlewamy litr letniej wody, wkładamy skórkę razowego chleba oraz 4-6 ząbków czosnku. Naczynie zakrywamy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas jest już gotowy.
- Żurek. Boczek zalać wodą, dodać przyprawy oraz grzybki. Cebulę opiec nad palnikiem i wrzucić do zupy. Gdy boczek będzie miękki, wyjąć go i pokroić w kostkę, tak samo pokroić szynkę.
- Wyjąć cebulę. Wlać żurek, włożyć czosnek, chrzan i gotować razem ok. 10 min.
- Pod koniec wsypać majeranek i dodać boczek oraz szynkę. Zaprawić śmietaną. Przed podaniem do każdej porcji włożyć po 1/2 jajka.