Odchudzony owsiany żurek wielkanocny

2021-03-29
Agnieszka Glinojecka
Odchudzony owsiany żurek wielkanocny
Autor: Shutterstock Odchudzony żurek wielkanocny z szynką drobiową
łatwy
20 min
4

Odchudzony owsiany żurek wielkanocny to w dalszym ciągu tradycyjny żurek wielkanocny, z tym że zakwas robimy z płatków owsianych, które są zdrowsze od mąki, a zamiast wieprzowej, tłustej kiełbasy - dodajemy do niego wędlinę chudszą, drobiową. Zobacz jak zrobić pyszny wielkanocny żurek w wersji light.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ukiszonego żuru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • pierś z kurczaka
  • kilka plastrów szynki z indyka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ok. 30 dag kiełbasy z piersi kurczaka (np. Morliny 93 % mięsa kurczaka)
  • łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól, pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zakwas owsiany: Około tygodnia przed Wielkanocą przygotuj zakwas owsiany. Zmiel płatki owsiane i zalej je 0,5 litra przegotowanej wody, dokładnie wymieszaj i wlej do dużego słoja. Obwiąż naczynie gazą i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień, aż wyprodukuje się zakwas. Codziennie, mniej więcej o tej samej porze, wstrząśnij słojem mieszając składniki, aby nie powstała pleśń.
  • Przygotuj bulion gotując przez 20 minut pierś z kurczaka z zielem angielskim i liściem laurowym oraz ziarenkami pieprzu. Pokrój kiełbasę i 1 ząbek czosnku w plastry i dodaj do bulionu, po czym gotuj kolejne 15 minut. Zdejmij łyżką szumowinę. Powoli wlej wcześniej przygotowany zakwas, dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem.
  • W tym samym czasie obierz i pokrój cebulę w kostkę, podsmaż ją na łyżce oleju tak, aby była szklista. Dodaj pokrojoną w paski szynkę. Pod koniec smażenia dodaj posiekany ząbek czosnku. Dodaj całość do gotującej się zupy i gotuj kolejne 10 minut.
  • Wyjmij talerze i rozłóż na nich pokrojone w ćwiartki jajko. Zalej jajka żurkiem tak, aby w każdej porcji znalazło się kilka plastrów kiełbasy. Podawaj z kromką razowego chleba na zakwasie. Smacznego!
Agnieszka Glinojecka