Zupy dla dzieci - jak ugotować i dlaczego warto je jeść ?

2020-10-06 10:50
Zupy dla dzieci - jak ugotować i dlaczego warto je jeść ?
Autor: Shutterstock Zupy dla dzieci powinny być atrakcyjne wizualnie.

W polskich domach zupa stanowi podstawowy posiłek, co, jak się okazuje, jest bardzo słuszne. Z badań wynika, że zaleca się jeść wszelkiego rodzaju zupy nawet każdego dnia. Jak przygotowywać zupy dla dzieci? Oto kilka ważnych zasad.

Dzieciaki z reguły nie lubią warzyw. Krzywią się na widok brokułów, brukselek czy buraków. Zupy stanowią świetną alternatywę, a odpowiednio podane sprawią radość nawet największemu niejadkowi i … jego rodzicom.

Lekkie zupy dla dzieci

Gdy mamy w domu dziecko, musimy zwracać szczególną uwagę na to, co przygotowujemy mu do jedzenia. Pamiętajmy, że zupy na ciężkostrawnych mięsach, bulionach, z rozgotowanymi warzywami mogą zaszkodzić najmłodszym domownikom. Warto zatem zadbać o to, aby zupa była lekkostrawna i dostarczała całej masy potrzebnych witamin.– Bulion warzywny powinien zostać przygotowany z młodej włoszczyzny, w szczególności w okresie letnim, gdy mamy ogromny dostęp do świeżych warzyw i wszystkie mrożonki możemy odstawić na bok. W XXI wieku ludzie często nie mają czasu na długie gotowanie i zastępują własne wywary kostką bulionową, radziłbym wystrzegać się tego jak ognia – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

 

Jakie dodatki do zupy dla dzieci?

Jeśli chodzi o to, co dodajemy do zup, to, możliwości jest sporo. Dzięki dodatkom, z jednej zupy możemy zrobić kilka dań. Dodatkiem niekoniecznie muszą być ziemniaki czy ryż. Warto dodać, że najpopularniejszym dodatkiem w dalszym ciągu jest makaron, istnieje jednak jeszcze kilka innych opcji.

Można np. przygotować do zupy lane kluski. Mogą być gęste lub rzadkie, w zależności od tego jak kto woli. Świetnie nadają się do rosołu czy zupy jarzynowej;

Zupy kremy można podać z grzankami albo groszkiem ptysiowym;

Do zup możemy dodać jeszcze zacierkę, kaszę, pulpeciki, uszka.

Opcji jest sporo, jednak większość dzieciaków stawia na tradycyjny makaron. Makarony przeznaczone do zup sprzedają się najlepiej - tradycyjne krajanki, świderki czy pierożki. Jednak warto raz na jakiś czas urozmaicić zupę dla dziecka i kupić np. makaron w kształcie gwiazdek. Dzięki niemu zupa zyska na apetyczności i szybko zniknie z talerza.

ABC zupy dla dziecka

Do gotowania zupy dla dziecka warto używać dobrej jakości wody. Możemy użyć np. przefiltrowanej lub mineralnej. 

Warzywa – świeże! 

Najlepsze dodatki to ryż, makaron i kasza. 

Odpuśćmy sobie gotowanie zupy na mięsnych wywarach, są zbyt ciężkostrawne dla dziecka. 

Zupy dla dziecka przyprawiamy raczej delikatnie, najlepiej świeżymi lub suszonymi przyprawami ziołowymi lub korzennymi. 

Do 12. miesiąca życia nie używamy soli! Potem solimy… ale oszczędnie. 

Zakaz używania mieszanek przypraw i kostek bulionowych. 

Nie doprowadzamy do rozgotowania się warzyw, gdyż tracą one wtedy swoje cenne składniki.

Młodzi rodzice chętnie podają swoim dzieciom również wszelkiego rodzaju kremy: z brokułów, pieczarek czy kalafiora. Pamiętajmy, aby śmietanę zastępować jogurtem, będzie wtedy nie tylko smacznie, ale przede wszystkim – zdrowo.