Dzieciaki z reguły nie przepadają za warzywami. Krzywią się na widok brokułów, brukselek czy buraków. Zupy stanowią świetną alternatywę, a odpowiednio podane sprawią radość nawet największemu niejadkowi i … jego rodzicom.
Lekkie zupy dla dzieci
Gdy mamy w domu dziecko, musimy zwracać szczególną uwagę na to, co przygotowujemy mu do jedzenia. Pamiętajmy, że zupy na ciężkostrawnych mięsach, bulionach, z rozgotowanymi warzywami mogą zaszkodzić najmłodszym domownikom. Warto zatem zadbać o to, aby zupa była lekkostrawna i dostarczała całej masy potrzebnych witamin. – Bulion warzywny powinien zostać przygotowany z młodej włoszczyzny, w szczególności w okresie letnim, gdy mamy ogromny dostęp do świeżych warzyw i wszystkie mrożonki możemy odstawić na bok. W XXI wieku ludzie często nie mają czasu na długie gotowanie i zastępują własne wywary kostką bulionową, radziłbym wystrzegać się tego jak ognia – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Polecamy:
- Słoneczna zupa - przepis na zupę dla dziecka
- Delikatna jarzynowa z groszkiem - przepis na zupę dla dzieci i seniorów
- Wielowarzywny barszczyk czerwony dla dziecka po 1. roku życia
Jakie dodatki do zupy dla dzieci?
Jeśli chodzi o to, co dodajemy do zup, to możliwości jest sporo. Dzięki dodatkom z jednej zupy możemy zrobić kilka dań. Dodatkiem niekoniecznie muszą być ziemniaki czy ryż. Warto dodać, że najpopularniejszy w dalszym ciągu jest makaron, istnieje jednak jeszcze kilka innych opcji.
- Można np. przygotować do zupy lane kluski. Mogą być gęste lub rzadkie, w zależności od tego, jak kto woli. Świetnie nadają się do rosołu czy zupy jarzynowej.
- Zupy kremy można podać z grzankami albo groszkiem ptysiowym.
- Do zup można dodać jeszcze zacierkę, kaszę, pulpeciki, uszka.
Opcji jest sporo, jednak większość dzieciaków stawia na tradycyjny makaron. Makarony przeznaczone do zup sprzedają się najlepiej - tradycyjne krajanki, świderki czy pierożki. Jednak warto raz na jakiś czas urozmaicić zupę dla dziecka i kupić np. makaron w kształcie gwiazdek lub literek. Dzięki niemu zupa zyska na apetyczności i szybko zniknie z talerza.
Polecamy:
- Zupa jarzynowa z ryżem i piersią kurczaka
- Rosół z klopsikami drobiowymi i makaronem
- Jednogarnkowa zupa pomidorowa z drobnym makaronem
ABC zupy dla dziecka
- Do gotowania zupy dla dziecka warto używać dobrej jakości wody. Można użyć wody przefiltrowanej lub mineralnej.
- Najlepsze do zup dla dzieci są świeże warzywa.
- Najlepsze dodatki do zup to ryż, makaron i kasza.
- Należy zrezygnować z gotowania zup na mięsnych wywarach, ponieważ są zbyt ciężkostrawne dla dziecka.
- Zupy dla dziecka warto doprawiać delikatnie, najlepiej świeżymi lub suszonymi przyprawami ziołowymi lub korzennymi.
- Do 12. miesiąca życia nie wolno używać soli.
- Nie należy używać mieszanek przypraw i gotowych kostek bulionowych.
- Nie można rozgotowywać warzyw, gdyż tracą wtedy swoje cenne składniki odżywcze.
- Śmietanę warto zastąpić jogurtem. Zupa z takim dodatkiem jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna.
Polecamy:
- Szybka zupa owocowa uwielbiana przez dzieci
- Zupa z rabarbaru - pomysł na lekką zupę dla dzieci
- Pachnąca wanilią zupa truskawkowa z makaronem
- Pyszna zupa jabłkowa z cynamonem