Zupy dla dzieci - jak ugotować i dlaczego warto zachęcać dzieci do ich jedzenia ?

2021-05-29 11:25

W polskich domach zupa stanowi podstawowy posiłek. I słusznie! Z badań wynika, że zaleca się jeść wszelkiego rodzaju zupy nawet każdego dnia. Jednak dla dziecka argumenty naukowe są niekoniecznie tak przekonujące jak dla dorosłych. Jak przygotowywać zupy dla dzieci, aby te chętnie je zjadały? Oto kilka ważnych zasad.

Zupy dla dzieci - jak ugotować i dlaczego warto je jeść ?
Autor: Shutterstock Zupy dla dzieci powinny być atrakcyjne wizualnie.

Spis treści

  1. Lekkie zupy dla dzieci
  2. Jakie dodatki do zupy dla dzieci?
  3. ABC zupy dla dziecka

Dzieciaki z reguły nie przepadają za warzywami. Krzywią się na widok brokułów, brukselek czy buraków. Zupy stanowią świetną alternatywę, a odpowiednio podane sprawią radość nawet największemu niejadkowi i … jego rodzicom.

Lekkie zupy dla dzieci

Gdy mamy w domu dziecko, musimy zwracać szczególną uwagę na to, co przygotowujemy mu do jedzenia. Pamiętajmy, że zupy na ciężkostrawnych mięsach, bulionach, z rozgotowanymi warzywami mogą zaszkodzić najmłodszym domownikom. Warto zatem zadbać o to, aby zupa była lekkostrawna i dostarczała całej masy potrzebnych witamin.– Bulion warzywny powinien zostać przygotowany z młodej włoszczyzny, w szczególności w okresie letnim, gdy mamy ogromny dostęp do świeżych warzyw i wszystkie mrożonki możemy odstawić na bok. W XXI wieku ludzie często nie mają czasu na długie gotowanie i zastępują własne wywary kostką bulionową, radziłbym wystrzegać się tego jak ognia – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Polecamy:

Słoneczna zupa - przepis na zupę dla dziecka

Delikatna jarzynowa z groszkiem - przepis na zupę dla dzieci i seniorów

Wielowarzywny barszczyk czerwony dla dziecka po 1. roku życia

Jakie dodatki do zupy dla dzieci?

Jeśli chodzi o to, co dodajemy do zup, to, możliwości jest sporo. Dzięki dodatkom, z jednej zupy możemy zrobić kilka dań. Dodatkiem niekoniecznie muszą być ziemniaki czy ryż. Warto dodać, że najpopularniejszym dodatkiem w dalszym ciągu jest makaron, istnieje jednak jeszcze kilka innych opcji.

  • Można np. przygotować do zupy lane kluski. Mogą być gęste lub rzadkie, w zależności od tego jak kto woli. Świetnie nadają się do rosołu czy zupy jarzynowej;
  • Zupy kremy można podać z grzankami albo groszkiem ptysiowym;
  • Do zup możemy dodać jeszcze zacierkę, kaszę, pulpeciki, uszka.

Opcji jest sporo, jednak większość dzieciaków stawia na tradycyjny makaron. Makarony przeznaczone do zup sprzedają się najlepiej - tradycyjne krajanki, świderki czy pierożki. Jednak warto raz na jakiś czas urozmaicić zupę dla dziecka i kupić np. makaron w kształcie gwiazdek. Dzięki niemu zupa zyska na apetyczności i szybko zniknie z talerza.

Polecamy:

Zupa jarzynowa z ryżem i piersią kurczaka

Rosół z klopsikami drobiowymi i makaronem

Jednogarnkowa zupa pomidorowa z drobnym makaronem

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

ABC zupy dla dziecka

  • Do gotowania zupy dla dziecka warto używać dobrej jakości wody. Możemy użyć np. przefiltrowanej lub mineralnej. 
  • Warzywa – świeże! 
  • Dzieci zazwyczaj przepadają za zupami owocowymi - wykorzystaj to wyrabiając w dziecku zdrowe nawyki żywieniowe.

Polecamy:

Szybka zupa owocowa uwielbiana przez dzieci

Zupa z rabarbaru - pomysł na lekką zupę dla dzieci

Pachnąca wanilią zupa truskawkowa z makaronem

Pyszna zupa jabłkowa z cynamonem

  • Najlepsze dodatki to ryż, makaron i kasza. 
  • Odpuśćmy sobie gotowanie zupy na mięsnych wywarach, są zbyt ciężkostrawne dla dziecka. 
  • Zupy dla dziecka przyprawiamy raczej delikatnie, najlepiej świeżymi lub suszonymi przyprawami ziołowymi lub korzennymi. 
  • Do 12. miesiąca życia nie używamy soli! Potem solimy… ale oszczędnie. 
  • Zakaz używania mieszanek przypraw i kupnych kostek bulionowych. Domowa kostka bulionowa
  • Nie doprowadzamy do rozgotowania się warzyw, gdyż tracą one wtedy swoje cenne składniki.
  • Młodzi rodzice chętnie podają swoim dzieciom również wszelkiego rodzaju kremy: z brokułów czy kalafiora. Pamiętajmy, aby śmietanę zastępować jogurtem, będzie wtedy nie tylko smacznie, ale przede wszystkim – zdrowo.