Zupa z rabarbaru - znakomity pomysł na lekką, letnią zupę dla dzieci
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zyskamy wdzięczność naszych dzieci, gdy w ciepły dzień zamiast krupniku podamy im zupę owocową. Wzbogacona dodaniem makaronu, grzanek czy groszku ptysiowego i zaprawiona lekko śmietaną smakuje wybornie.
SKŁADNIKI
- 70 dag rabarbaru,
- 1,5 l wody,
- 2/3 szklanki śmietany,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 15 dag cukru,
- 5 goździków, odrobina świeżo startej skórki cytrynowej.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Ugotować z cukrem i goździkami. Wyjąć goździki.
- W tym momencie zupę można przetrzeć przez sito, lub zostawić jak jest.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlać do zupy, chwilę pogotować, by lekko zgęstniała.
- Dodać śmietanę i skórkę, wymieszać. Podawać schłodzoną z groszkiem ptysiowym.