Zacierka: przepis na klasyczny dodatek do zup i gulaszy
Zacierka to nic innego jak drobne kluseczki. Ich nazwa pochodzi od sposobu wykonania. Elastyczne ciasto z mąki i jajek skubie się kciukiem i palcem wskazującym, a potem „zaciera” palcami, aby uformować niewielkie kluseczki.
Do czego używa się zacierki?
Zacierkę przede wszystkim używa się do zup. Jeszcze nie tak dawno, jednym z najpopularniejszych potraw śniadaniowych była zacierka na mleku, czyli mleczna zupa z domowymi kluseczkami. Wraz z rozwojem przemysłowej produkcji żywności, coraz rzadziej robi się zacierkę. Na jej miejsce awansowały drobne makarony i gotowa zacierka. Zacierkę najczęściej dodaje się do:
Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami oraz do Gulasz po węgiersku z zacierką według Magdy Gessler
SKŁADNIKI
- 1 jajko od szczęśliwej kury
- 4 łyżki mąki i jeszcze trochę do podsypania kluseczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z jajkiem.
- Zarobić elastyczne ciasto.
- Skubać po małym kawałku i formować niewielkie kluseczki. Nie muszą być idealne.
- W trakcie przygotowania zacierek, kluseczki przesypać mąką, żeby się skleiły.
- Gotowe zacierki dodać do zupy lub gulaszu. Można również ugotować je na wodzie.
- Zagotować wodę, osolić i wrzucić kluseczki. Są gotowe, gdy wypłyną.