Obłędne roladki lasagne z dynią. Przepis, który pokochasz

2025-11-01 9:30

Lasagne w wydaniu innym niż wszystkie. Zachwyć najbliższych tymi aromatycznymi roladkami lasagne z dynią. Są proste do przygotowania, smakują obłędnie i wyglądają zachwycająco. To typowo jesienne połączenie, jakim jest dynia, ricotta i parmezan, świetnie sprawdzi się na każdym stole!

Obłędne roladki lasagne z dynią.  Przepis, który pokochasz

i

Autor: Hadasit/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Wariacja klasycznej lasagne. Wystarczy kilka chwil

Roladki lasagne z dynią, ricottą i parmezanem to wspaniały pomysł na aromatyczny obiad. Wystarczy kilka chwil, by przygotować danie, które nie tylko wspaniałe wygląda i smakuje, ale również idealnie spisuje się w jesienne klimaty. Połączenie kremowej dyni z delikatnym makaronem i aromatycznym sosem sprawia, że każdy kęs to kulinarna podróż.

Danie to jest ciekawą wariacją na temat klasycznej lasagne. Tu jednak nie układamy warstw, a zamiast tego robimy roladki, dzięki czemu nasze danie jest eleganckie, łatwe do podania i proste do eksperymentów - na przykład z różnymi sosami.

Idealne połączenie smaków. Zachwyć się prostotą

Dynia sprawia, że nasze danie jest lekko słodkie i niesamowicie aksamitne, ricotta nadaje lekkości, przyprawy balansują smak, a sos beszamelowy spaja wszystko w jedno. Nasze roladki po upieczeniu są lekko chrupiące z miękkim środkiem i idealnie ciągnącym się serem.

Przygotuj to danie już tej jesieni i zachwyć się prostotą oraz niesamowitym smakiem. Wcale nie trzeba wiele, by zachwycić wszystkich niesamowitym posiłkiem na miarę najlepszych restauracji.

SKŁADNIKI

  • Na roladki:
  • 12 płatów lasagne
  • 500 g purée z dyni
  • 250 g ricotty
  • 100 g parmezanu tartego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • Na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo:
  • 100 g startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płaty lasagne gotujemy, aż będą al dente (krok można pominąć jeśli używamy świeżych płatów).
  • W misce mieszamy purée z dyni, ricottę, parmezan, jajko, czosnek i przyprawy.
  • W rondelku rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy mąkę i smażymy, mieszając.
  • Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy mleko.
  • Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
  • Na każdy płat lasagne nakładamy nadzienie i rozsmarowujemy.
  • Wszystkie je zwijamy w ruloniki.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu beszamelowego i rozsmarowujemy.
  • Układamy nasze roladki "szwem" do dołu.
  • Zalewamy pozostałym sosem i posypujemy serem.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...