Obłędne roladki lasagne z dynią. Przepis, który pokochasz
Lasagne w wydaniu innym niż wszystkie. Zachwyć najbliższych tymi aromatycznymi roladkami lasagne z dynią. Są proste do przygotowania, smakują obłędnie i wyglądają zachwycająco. To typowo jesienne połączenie, jakim jest dynia, ricotta i parmezan, świetnie sprawdzi się na każdym stole!
i
Dieta wegetariańska
Wariacja klasycznej lasagne. Wystarczy kilka chwil
Roladki lasagne z dynią, ricottą i parmezanem to wspaniały pomysł na aromatyczny obiad. Wystarczy kilka chwil, by przygotować danie, które nie tylko wspaniałe wygląda i smakuje, ale również idealnie spisuje się w jesienne klimaty. Połączenie kremowej dyni z delikatnym makaronem i aromatycznym sosem sprawia, że każdy kęs to kulinarna podróż.
Danie to jest ciekawą wariacją na temat klasycznej lasagne. Tu jednak nie układamy warstw, a zamiast tego robimy roladki, dzięki czemu nasze danie jest eleganckie, łatwe do podania i proste do eksperymentów - na przykład z różnymi sosami.
Idealne połączenie smaków. Zachwyć się prostotą
Dynia sprawia, że nasze danie jest lekko słodkie i niesamowicie aksamitne, ricotta nadaje lekkości, przyprawy balansują smak, a sos beszamelowy spaja wszystko w jedno. Nasze roladki po upieczeniu są lekko chrupiące z miękkim środkiem i idealnie ciągnącym się serem.
Przygotuj to danie już tej jesieni i zachwyć się prostotą oraz niesamowitym smakiem. Wcale nie trzeba wiele, by zachwycić wszystkich niesamowitym posiłkiem na miarę najlepszych restauracji.
SKŁADNIKI
- Na roladki:
- 12 płatów lasagne
- 500 g purée z dyni
- 250 g ricotty
- 100 g parmezanu tartego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- Na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- Dodatkowo:
- 100 g startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płaty lasagne gotujemy, aż będą al dente (krok można pominąć jeśli używamy świeżych płatów).
- W misce mieszamy purée z dyni, ricottę, parmezan, jajko, czosnek i przyprawy.
- W rondelku rozpuszczamy masło.
- Dodajemy mąkę i smażymy, mieszając.
- Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy mleko.
- Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i doprawiamy.
- Na każdy płat lasagne nakładamy nadzienie i rozsmarowujemy.
- Wszystkie je zwijamy w ruloniki.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu beszamelowego i rozsmarowujemy.
- Układamy nasze roladki "szwem" do dołu.
- Zalewamy pozostałym sosem i posypujemy serem.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.