Lasagne z mięsem: przepis

Lasagne z mięsem: przepis
Autor: Archiwum Lasagne w klasycznej wersji zawiera farsz z mielonego mięsa.
łatwy
60 min
4

Lasagne to sycące i... kaloryczne danie. Być może właśnie dlatego smakuje wyśmienicie :-) Zobaczcie, jak je przyrządzić i jakich składników będziecie potrzebować!

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 0,5 kg chudego mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • przecier pomidorowy
  • śmietana 30%
  • 100g serka topionego, np. firmy SERTOP (np. złoty ementaler, tylżycki, z pomidorami)
  • ser żółty, ok 20 dag
  • przyprawy
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Farsz: Jedną cebulę pokroić i zeszklić. Dodać mięso mielone i podsmażyć.
  • Całość przełożyć do garnka, dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i przyprawy.
  • Dolać wody i gotować ok. godziny.
  • Następnie dodać serek topiony. Mieszać do momentu rozpuszczenia serka, a następnie dodać śmietanę.
  • Całość powinna być dość gęsta.
  • Sos: Pokroić drugą cebulę i zeszklić. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Uzupełnić wodą.
  • Gotować ok. 10 minut.
  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
  • Ułożyć warstwę makaronu, polać częścią sosu, nałożyć farsz.
  • Układać warstwami, aż do wypełnienia naczynia.
  • Posypać tartym serem żółtym.
  • Zapiekać w temp. 160°C ok. 45 minut.
Materiały prasowe
więcej