Lasagne z mięsem: przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Lasagne to sycące i... kaloryczne danie. Być może właśnie dlatego smakuje wyśmienicie :-) Zobaczcie, jak je przyrządzić i jakich składników będziecie potrzebować!
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 0,5 kg chudego mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- przecier pomidorowy
- śmietana 30%
- 100g serka topionego, np. firmy SERTOP (np. złoty ementaler, tylżycki, z pomidorami)
- ser żółty, ok 20 dag
- przyprawy
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Farsz: Jedną cebulę pokroić i zeszklić. Dodać mięso mielone i podsmażyć.
- Całość przełożyć do garnka, dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i przyprawy.
- Dolać wody i gotować ok. godziny.
- Następnie dodać serek topiony. Mieszać do momentu rozpuszczenia serka, a następnie dodać śmietanę.
- Całość powinna być dość gęsta.
- Sos: Pokroić drugą cebulę i zeszklić. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Uzupełnić wodą.
- Gotować ok. 10 minut.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
- Ułożyć warstwę makaronu, polać częścią sosu, nałożyć farsz.
- Układać warstwami, aż do wypełnienia naczynia.
- Posypać tartym serem żółtym.
- Zapiekać w temp. 160°C ok. 45 minut.