Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi

Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa zacierkowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa zacierkowa to ukochana zupa naszego dzieciństwa, prosta i smaczna zup. Sekret tkwi oczywiście w zacierkach. Można kupić gotowe, ale najlepsze są te własnej roboty, dokładnie takie, jakie robiła babcia Krysia.

Składniki

  • Na zacierki:

  • 1 jajko

  • ok. 4 łyżek mąki + mąka do przesypania klusek

  • szczypta soli

  • Na zupę:

  • włoszczyzna

  • 1 łyżka masła lub oleju

  • 1-2 łyżki przyprawy maggi lub kilka listków lubczyku

  • 1/2 cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 ziemniaki

  • zielona pietruszka lub koper do posypania

  • 3-4 plastry boczku lub bekonu (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacierki: w misce zgniatamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody i solą. Wyrabiamy ciasto nieco gęstsze niż na pierogi i skubiemy z rozwałkowanego kawałka małe kluseczki w kształcie kuleczek. przesypujemy je mąką, żeby się nie kleiły.

  • Włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy z tłuszczem i szklanką wody przez ok. 7 min na maleńkim ogniu. Wlewamy 1,5 litra gorącej wody, wrzucamy przypieczoną na ogniu cebulę, czosnek, maggi, gotujemy przez kilka minut, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zacierki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wsypujemy posiekaną zieleninę.

  • Jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna i miała posmak wędzonki możemy boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, następnie sam boczek (bez wytopionego tłuszczu) przełożyć do zupy.

Ocena: 2,5