Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami: najprostsza, tradycyjna zupa!

2021-03-29
Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami: najprostsza, tradycyjna zupa!
Autor: Shutterstock Zacierkową z kapustą kiszoną można efektownie podać w wydrążonym bochenku chleba
łatwy
30 min
4

Ten sposób przygotowania zupy zacierkowej jest mało absorbujący, a jego prostota polega na sposobie podania. Polecamy zacierkową przygotowaną w taki sposób - kapusta nie traci w niej większości witamin i zalet kiszonek.

SKŁADNIKI

  • 1 l wody
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 20 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • Składniki na zacierki:
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować.
  • Kapustę lekko odcisnąć, pokroić.
  • Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, żeby się zrumienił.
  • Z podanych składników na zacierki zagnieść ciasto, skubać małe kluseczki i wrzucić na lekko osolony wrzątek.
  • Gdy wypłyną na wierzch, doprawić pieprzem i zestawić z ognia.
  • Z ziemniaków odlać wodę i ułożyć je na głębokich talerzach w krąg, by powstały gniazda. W środku ułożyć kapustę, zalać zacierkami, dodać skwarki.