Delikatna jarzynowa z groszkiem - przepis na zupę dla małych dzieci, niemowląt i seniorów
Podajemy przepis na delikatną, bezmleczną zupę dla małych dzieci i niemowląt. Można ją podawać także seniorom. Zupę koperkową z groszkiem mogą jadać dzieci, które ukończyły szósty miesiąc życia, można ją zmiksować w blenderze, uzyskując efekt papki. Porcje dla dużych dzieci można lekko doprawić solą bezpośrednio na talerzu, jednak niemowlęta jak najdłużej nie powinny znać jej smaku.
SKŁADNIKI
- 100 g udźca z indyka bez kości
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- pół pietruszki
- pęczek koperku
- pół szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mięso wypłucz i ugotuj w niewielkim garnku.
Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę pokrój, wrzuć do osobnego garnka i zalej litrem wody. Zupę gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Po tym czasie dodaj groszek, oliwę i posiekany koperek.
Całość wymieszaj i gotuj przez kolejne kilkanaście minut i zestaw z palnika. Zarówno mięso, jak i warzywa rozdrobnij odpowiednio do wieku i umiejętności żucia dziecka,