Delikatna jarzynowa z groszkiem - przepis na zupę dla małych dzieci, niemowląt i seniorów

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Delikatna jarzynowa z groszkiem - przepis na zupę dla małych dzieci, niemowląt i seniorów
Autor: Shutterstock Delikatna jarzynowa z groszkiem - przepis na zupę dla małych dzieci, niemowląt i seniorów
łatwy
20 min
4

Podajemy przepis na delikatną, bezmleczną zupę dla małych dzieci i niemowląt. Można ją podawać także seniorom. Zupę koperkową z groszkiem  mogą jadać dzieci, które ukończyły szósty miesiąc życia, można ją zmiksować w blenderze, uzyskując efekt papki. Porcje dla dużych dzieci można lekko doprawić solą bezpośrednio na talerzu, jednak niemowlęta jak najdłużej nie powinny znać jej smaku. 

SKŁADNIKI

  • 100 g udźca z indyka bez kości
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • pół pietruszki
  • pęczek koperku
  • pół szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mięso wypłucz i ugotuj w niewielkim garnku.

    Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę pokrój, wrzuć do osobnego garnka i zalej litrem wody. Zupę gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Po tym czasie dodaj groszek, oliwę i posiekany koperek.

    Całość wymieszaj i gotuj przez kolejne kilkanaście minut i zestaw z palnika. Zarówno mięso, jak i warzywa rozdrobnij odpowiednio do wieku i umiejętności żucia dziecka,

Dorota Kalita-Typa