Jednogarnkowa zupa pomidorowa z drobnym makaronem: szybka i prosta

Jednogarnkowa zupa pomidorowa z drobnym makaronem
Autor: Shutterstock Makaron ugotowany w zupie pomidorowej nadaje jej gęstości i wartości odżywczych
łatwy
30 min
4

Jednogarnkowa zupa pomidorowa z drobnym makaronem to świetny pomysł na szybki posiłek. Idealny przepis dla zapracowanych. Makaron ugotowany w zupie pomidorowej nadaje jej gęstości i dodaje wartości odżywczych, ponieważ cała skrobia zostaje w zupie. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na jednogarnkową pomidorową, gdy czasu mało, a głód ściska żołądek. 

Idealna pomidorowa

Wszyscy uwielbiamy zupę pomidorową. Standardowo gotujemy oddzielnie zupę, oddzielnie makaron lub ryż. Robi się tak, aby makaron nie rozmiękł w zupie. Ma to sens, jeśli przygotowujemy zupę z wyprzedzeniem lub z góry wiadomo, że zupę będziemy jedli partiami. Najpierw dzieci po powrocie ze szkoły, potem rodzice po powrocie z pracy. Ale jeśli siadacie do talerza parującej zupy pomidorowej od razu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować makaron w zupie. 

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ

Więcej przepisów na zupy

Apetyty zaostrzone? Wypróbujcie również inne przepisy na zupę z makaronem:

Zupa lasagna - sprytna pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem

Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem

Ukraińska zupa z marynowanym kurczakiem i makaronem: łatwy przepis na garnek obfitości

 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 300-350 g makaronu suchego, drobnego, np. muszelek, literek lub nitek
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 100 g sera żółtego tartego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj suchy makaron i smaż przez 1-3 minuty.
  • Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
  • Wlej bulion, dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż ugotuje się makaron.
  • Dodaj tarty ser i wymieszaj.
  • Podawaj od razu. 
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej