Jednogarnkowa zupa pomidorowa z drobnym makaronem: szybka i prosta
Jednogarnkowa zupa pomidorowa z drobnym makaronem to świetny pomysł na szybki posiłek. Idealny przepis dla zapracowanych. Makaron ugotowany w zupie pomidorowej nadaje jej gęstości i dodaje wartości odżywczych, ponieważ cała skrobia zostaje w zupie. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na jednogarnkową pomidorową, gdy czasu mało, a głód ściska żołądek.
Idealna pomidorowa
Wszyscy uwielbiamy zupę pomidorową. Standardowo gotujemy oddzielnie zupę, oddzielnie makaron lub ryż. Robi się tak, aby makaron nie rozmiękł w zupie. Ma to sens, jeśli przygotowujemy zupę z wyprzedzeniem lub z góry wiadomo, że zupę będziemy jedli partiami. Najpierw dzieci po powrocie ze szkoły, potem rodzice po powrocie z pracy. Ale jeśli siadacie do talerza parującej zupy pomidorowej od razu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować makaron w zupie.
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ
Więcej przepisów na zupy
Apetyty zaostrzone? Wypróbujcie również inne przepisy na zupę z makaronem:
Zupa lasagna - sprytna pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem
Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem
Ukraińska zupa z marynowanym kurczakiem i makaronem: łatwy przepis na garnek obfitości
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 500 g przecieru pomidorowego
- 300-350 g makaronu suchego, drobnego, np. muszelek, literek lub nitek
- 1 l bulionu z kurczaka
- 100 g sera żółtego tartego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj suchy makaron i smaż przez 1-3 minuty.
- Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
- Wlej bulion, dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż ugotuje się makaron.
- Dodaj tarty ser i wymieszaj.
- Podawaj od razu.