Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem

Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem posypana koperkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa klopsowa z ziemniakami i makaronem to propozycja na danie obiadowe. Taka zupa to doskonały posiłek jednogarnkowy, a jeśli coś podać na drugie danie, to tylko potrawę bezmięsną (np. placki lub naleśniki z serem).

Składniki

  • 2-3 liście laurowe

  • kolorowy pieprz: po 3 ziarenka każdego koloru

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 łyżki wegety lub warzywka, ew. kostka rosołowa

  • 4 ziemniaki

  • 150 g makaronu do zup

  • 400 g mielonego mięsa (np. wieprzowego albo wieprzowo-wołowego)

  • 1 jajko

  • 1/2 pęczka koperku

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 1 czerstwa bułka kajzerka wymoczona w mleku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego

  • Koperek do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku zagotować ok. 3 l wody z liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim, wegetą, ziemniakami pokrojonymi w kostkę.

  • Mięso wymieszać z jajkiem, śmietaną, wymoczoną bułką, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Ulepić nieduże klopsiki.

  • Gdy ziemniaki już będą miękkie dodać makaron do zup i klopsiki, gotować razem około 12 minut (aż makaron zmięknie), po czym zakwasić zupę octem winnym lub jabłkowym.

Ocena: 4,5