Ukraińska zupa z marynowanym kurczakiem i makaronem: łatwa, obfita, pyszna

Ukraińska zupa z marynowanym kurczakiem i makaronem: łatwa, obfita, pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zupa dla całej rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ukraińska zupa z kurczakiem i makaronem jest bardzo łatwa, sycąca i niewiarygodnie pyszna. Swój smak zawdzięcza mięsu kurczaka, które wcześniej zostało zamarynowane w przyprawach. Pożywna zupa w mięsną wkładką to zdrowy i obfity posiłek. 

Składniki

  • 350 g piersi z kurczaka, pokrojonej na małe kawałki wielkości kęsa

  • ½ łyżeczki soli

  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 1 liść laurowy, podzielony na kawałki

  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone

  • 2 l rosołu z kurczaka

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1 mała cebula, drobno posiekana

  • 1 duża marchewka, pokrojona drobno lub starta

  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona drobno

  • 4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę

  • 180 g cienkiego makaronu rosołowego

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrój kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połam liść laurowy na małe kawałki. Wymieszaj kurczaka, z solą, pieprzem, liściem laurowym i czosnkiem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 do 60 minut. 

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło i olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.

  • Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy.  Podsmaż, aż marchewka będzie miękka, często mieszając, aby marchewka się nie paliła. 

  • Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.

  • Dodaj do garnka przyprawione kawałki kurczaka i ziemniaki,  gotuj przez 10 minut.

  • Dodaj makaron do zupy. Gotuj, aż makaron będzie miękki.

  • Zdejmij zupę z ognia i dodaj natkę pietruszki. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5