Ukraińska zupa z marynowanym kurczakiem i makaronem: łatwa, obfita, pyszna

2021-03-29
Ukraińska zupa z marynowanym kurczakiem i makaronem: łatwa, obfita, pyszna
Autor: Shutterstock Pyszna zupa dla całej rodziny
łatwy
45 min
4

Ukraińska zupa z kurczakiem i makaronem jest bardzo łatwa, sycąca i niewiarygodnie pyszna. Swój smak zawdzięcza mięsu kurczaka, które wcześniej zostało zamarynowane w przyprawach. Pożywna zupa w mięsną wkładką to zdrowy i obfity posiłek. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 350 g piersi z kurczaka, pokrojonej na małe kawałki wielkości kęsa
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy, podzielony na kawałki
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 2 l rosołu z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 duża marchewka, pokrojona drobno lub starta
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona drobno
  • 4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 180 g cienkiego makaronu rosołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połam liść laurowy na małe kawałki. Wymieszaj kurczaka, z solą, pieprzem, liściem laurowym i czosnkiem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 do 60 minut. 
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło i olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
  • Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy.  Podsmaż, aż marchewka będzie miękka, często mieszając, aby marchewka się nie paliła. 
  • Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
  • Dodaj do garnka przyprawione kawałki kurczaka i ziemniaki,  gotuj przez 10 minut.
  • Dodaj makaron do zupy. Gotuj, aż makaron będzie miękki.
  • Zdejmij zupę z ognia i dodaj natkę pietruszki.