Wegański rosół: rozgrzewający bulion warzywny - świetna baza do zup

2019-10-08
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Ludmiła Stawska
Wegański rosół: rozgrzewający bulion warzywny - świetna baza do zup
Autor: Shutterstock Bulion warzywny przyda się każdemu, warto ugotować go więcej
łatwy
90 min
4

Bulion warzywny to podstawa wszelkich zup. Gotowany jest pod każdą szerokością geograficzną. Wybornie smakuje z lanymi kluskami, makaronem lub kaszą manną. Jest również bazą wszelkich zup jarzynowych. Wzbogaci smak zupy z zielonego groszku, kalafiorowej, a nawet pieczarkowej. Wegański rosół bez dodatku produktów zwierzęcych, to także świetny roztwór izotoniczny po wzbogaceniu w rozgrzewające przyprawy (anyż, pieprz, chili, imbir), który sprawdzi się w walce z przeziębieniem.

Składniki

4 średniej wielkości marchewki

1 duża pietruszka

1 średni seler

1 mały fenkuł

1 cebula w łupinie

1 por, tyko biała część

6 ząbków czosnku w łupinie lub 2 szalotki w łupinie

1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego

1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

bukiecik ziół: natka pietruszki, lubczyk, trybula, tymianek

2,5 l wody

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Warzywa umyć, nie obierać, pokroić na dość małe kawałki, cebulę na ósemki, a czosnek lub szalotki na pół.

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz.

Na gorący tłuszcz wrzucić warzywa, smażyć przez 5-7 minut.

Gdy nad garnkiem zacznie unosić się łagodny zapach skarmelizowanych jarzyn, wlać wodę, dodać przyprawy i bukiecik ziół.

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką, ale zostawić szczelinę dla uchodzącej pary. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Przecedzić.

Królestwo zup, Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska, Wydawnictwo Harde, 2019.

Przepis pochodzi z książki Beszamel.pl poleca „Królestwo zup” zbioru ponad 100 przepisów na rosoły, wywary i zupy na każdą okazję.

Książka do kupienia w sieci Empik oraz naszym sklepie