Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?

2020-03-27 8:16
Wielkanoc w czasach zarazy
Autor: Shutterstock Skromna Wielkanoc również może być niezwykle smakowita.

Tegoroczna Wielkanoc będzie wyjątkowa, bo i sytuacja, w której znalazł się świat, jest niezwykła. Ale może dzięki temu, unikniemy świątecznego szaleństwa i przesady, a skupimy się na tym, co naprawdę ważne. Smaczne posiłki będą odpowiednią oprawą do świętowania zwycięstwa życia na śmiercią. Jak przygotować wielkanocne menu - nieco skromniejsze, ale nadal pyszne i zgodne z tradycją? Podpowiadamy!

Głos rozsądku i poczucie odpowiedzialności za siebie i za innych podpowiadają, że w tym roku w Wielkanoc zostaniemy w domu. Nie będziemy odwiedzać rodziny, nawet tej najbliższej, a przy wspólnym stole zasiądziemy w niewielkich grupach współmieszkańców. Ale właśnie ta Wielkanoc w czasie pandemii może być wyjątkowa, bo wszystko co zbędne, pozostawimy na chwilę za drzwiami, a skupimy się na tym co najważniejsze: bliskości, poczuciu wspólnoty i miłości.

W tym roku podczas Świąt Wielkanocnych nie będziemy się raczej nawzajem odwiedzać, można zapomnieć o przyjmowaniu gości i wspólnym świętowaniu z bliższą i dalszą rodziną. W związku z tym pamiętajmy, aby przygotować na święta tylko tyle jedzenia, ile jesteśmy w stanie zjeść w rodzinnym, domowym gronie. Zamiast wypiekać wielu ciast, zróbmy jedno lub najwyżej dwa, ale takie, za którymi przepada cała rodzina. Zróbmy jedną, ulubioną sałatkę i niewielki zapas smacznej, domowej wędliny. Upieczmy samodzielnie kawałek dobrej jakości mięsa, będzie znacznie smaczniejsze niż kupna wędlina. Wykorzystajmy przetwory warzywne do przygotowania sałatki. I pamiętajmy o umiarze, bo mniej zazwyczaj znaczy więcej. Acha ... i wykorzystajmy czas przygotowań do świąt na wspólne działania. Rodzinne eksperymenty w kuchni mogą przynieść wiele niespodzianek, ale też radości.

Wiadomo, że nie wszystkie składniki mamy pod ręką w domu, produkty świeże trzeba kupić przed samymi świętami. Mimo to przestrzegajmy w jak największym stopniu zasad bezpieczeństwa panujących w czasie pandemii. Jeśli wyjście na zakupy jest konieczne, zróbmy dokładną listę, aby wszystko kupić podczas jednej wizyty w sklepie. Wykorzystujmy też możliwość zakupów on line. Już nie tylko duże markety oferują dostawę do domu. Coraz więcej lokalnych procentów i niewielkich osiedlowych sklepików dowozi zamówienia pod drzwi. Często cała procedura odbywa się zupełnie bezkontaktowo i zazwyczaj z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa.

Pozycje obowiązkowe na wielkanocnym stole

W poniższym zestawieniu przedstawiamy kilka propozycji z każdej "obowiązkowej" pozycji. Wybrane przepisy są proste, do przygotowania ze składników dostępnych powszechnie, dostępnych w każdym sklepie spożywczym on-line.

Żurek lub barszcz biały

To obowiązkowa pozycja wielkanocnego śniadania. Warto pokusić się o samodzielne przygotowanie zakwasu. Nastawienie zakwasu zajmuje kilka chwil i nie wymaga specjalnych umiejętności. A potem potrzebna jest tylko cierpliwość. Trzeba dać mu kilka dni.

Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis

Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie

Prosty barszcz biały na Wielkanoc

Barszcz biały z prawdziwkami

Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej

Jaja

Jaja to symbol nowego życia. Powinny znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Najprostsza opcja to ugotować je na twardo i podać z kleksem majonezu i odrobiną posiekanego szczypiorku. Ale przepisów na pyszne jajka jest bardzo wiele. Podajemy kilka inspiracji:

Jajka faszerowane - 28 przepisów na nadziewane jaja

Wielkanocne jaja: kura i pisklaki z jajek na twardo

Jaja w zielonym sosie frankfurckim

Wielkanocne jaja: magiczne żółte jajko bez białka

Jaja w koszyczkach z szynki

Jajka królicze łapki: wielkanocny hit dla dzieci

Zobacz też:

Jajka wielkanocne - co symbolizuje jajko na świątecznym stole?

Wędliny

Jeden, dwa rodzaje wędliny przygotowanej w domu może zastąpić cały wachlarz, smakujących niemal tak samo, wędlin sklepowych. Jeśli macie w domu szynkowar, warto z niego skorzystać. Wbrew nazwie nie tylko szynkę można w nim uwarzyć.

Szynka drobiowa z szynkowaru

Domowa kiełbasa z piekarnika

Domowa wędlina z pieczonego indyka

Pastrami z piersi kurczaka

Łopatka z szynkowara

Pieczeń wielkanocna w ziołowej marynacie

Sałatki

Sałatki wielkanocne nie są obowiązkowym punktem programu, ale lekka, warzywna przekąska zdaje egzamin na każdym świątecznym stole. Warto żeby w ich składzie znalazły się jajka, ale także dużo zieleniny, na przykład świeża rzeżucha.

Chrupiąca i rześka sałatka z jajek i ogórków

Sałatka ananasowa z wędzonym indykiem

Sałatka z sardynek z jajkiem i pieczarkami

Sałatka jajeczna w rulonach naleśnikowych

Słodka sałatka z selera i rzeżuchy

Słodycze

Kruche mazurki, aksamitne serniki i pulchne baby to dopełnienie wielkanocnego stołu. Nie może ich zabraknąć, ale pamiętajmy o umiarze - i podczas przygotowywania, i podczas konsumowania.

Sernik cytrynowy - prosty przepis na Wielkanoc

Mazurek z płatków owsianych

Babka na oleju - prosty przepis siostry Anastazji

Mazurek różany obsypany płatkami migdałów

 Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE