Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?
Tegoroczna Wielkanoc będzie wyjątkowa, bo i sytuacja, w której znalazł się świat, jest niezwykła. Ale może dzięki temu, unikniemy świątecznego szaleństwa i przesady, a skupimy się na tym, co naprawdę ważne. Smaczne posiłki będą odpowiednią oprawą do świętowania zwycięstwa życia na śmiercią. Jak przygotować wielkanocne menu - nieco skromniejsze, ale nadal pyszne i zgodne z tradycją? Podpowiadamy!
Spis treści
Głos rozsądku i poczucie odpowiedzialności za siebie i za innych podpowiadają, że w tym roku w Wielkanoc zostaniemy w domu. Nie będziemy odwiedzać rodziny, nawet tej najbliższej, a przy wspólnym stole zasiądziemy w niewielkich grupach współmieszkańców. Ale właśnie ta Wielkanoc w czasie pandemii może być wyjątkowa, bo wszystko co zbędne, pozostawimy na chwilę za drzwiami, a skupimy się na tym co najważniejsze: bliskości, poczuciu wspólnoty i miłości.
W tym roku podczas Świąt Wielkanocnych nie będziemy się raczej nawzajem odwiedzać, można zapomnieć o przyjmowaniu gości i wspólnym świętowaniu z bliższą i dalszą rodziną. W związku z tym pamiętajmy, aby przygotować na święta tylko tyle jedzenia, ile jesteśmy w stanie zjeść w rodzinnym, domowym gronie. Zamiast wypiekać wielu ciast, zróbmy jedno lub najwyżej dwa, ale takie, za którymi przepada cała rodzina. Zróbmy jedną, ulubioną sałatkę i niewielki zapas smacznej, domowej wędliny. Upieczmy samodzielnie kawałek dobrej jakości mięsa, będzie znacznie smaczniejsze niż kupna wędlina. Wykorzystajmy przetwory warzywne do przygotowania sałatki. I pamiętajmy o umiarze, bo mniej zazwyczaj znaczy więcej. Acha ... i wykorzystajmy czas przygotowań do świąt na wspólne działania. Rodzinne eksperymenty w kuchni mogą przynieść wiele niespodzianek, ale też radości.
Wiadomo, że nie wszystkie składniki mamy pod ręką w domu, produkty świeże trzeba kupić przed samymi świętami. Mimo to przestrzegajmy w jak największym stopniu zasad bezpieczeństwa panujących w czasie pandemii. Jeśli wyjście na zakupy jest konieczne, zróbmy dokładną listę, aby wszystko kupić podczas jednej wizyty w sklepie. Wykorzystujmy też możliwość zakupów on line. Już nie tylko duże markety oferują dostawę do domu. Coraz więcej lokalnych procentów i niewielkich osiedlowych sklepików dowozi zamówienia pod drzwi. Często cała procedura odbywa się zupełnie bezkontaktowo i zazwyczaj z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa.
Pozycje obowiązkowe na wielkanocnym stole
W poniższym zestawieniu przedstawiamy kilka propozycji z każdej "obowiązkowej" pozycji. Wybrane przepisy są proste, do przygotowania ze składników dostępnych powszechnie, dostępnych w każdym sklepie spożywczym on-line.
Żurek lub barszcz biały
To obowiązkowa pozycja wielkanocnego śniadania. Warto pokusić się o samodzielne przygotowanie zakwasu. Nastawienie zakwasu zajmuje kilka chwil i nie wymaga specjalnych umiejętności. A potem potrzebna jest tylko cierpliwość. Trzeba dać mu kilka dni.
Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis
Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie
Prosty barszcz biały na Wielkanoc
Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej
Jaja
Jaja to symbol nowego życia. Powinny znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Najprostsza opcja to ugotować je na twardo i podać z kleksem majonezu i odrobiną posiekanego szczypiorku. Ale przepisów na pyszne jajka jest bardzo wiele. Podajemy kilka inspiracji:
Jajka faszerowane - 28 przepisów na nadziewane jaja
Wielkanocne jaja: kura i pisklaki z jajek na twardo
Jaja w zielonym sosie frankfurckim
Wielkanocne jaja: magiczne żółte jajko bez białka
Jajka królicze łapki: wielkanocny hit dla dzieci
Zobacz też:
Jajka wielkanocne - co symbolizuje jajko na świątecznym stole?
Wędliny
Jeden, dwa rodzaje wędliny przygotowanej w domu może zastąpić cały wachlarz, smakujących niemal tak samo, wędlin sklepowych. Jeśli macie w domu szynkowar, warto z niego skorzystać. Wbrew nazwie nie tylko szynkę można w nim uwarzyć.
Domowa wędlina z pieczonego indyka
Pieczeń wielkanocna w ziołowej marynacie
Sałatki
Sałatki wielkanocne nie są obowiązkowym punktem programu, ale lekka, warzywna przekąska zdaje egzamin na każdym świątecznym stole. Warto żeby w ich składzie znalazły się jajka, ale także dużo zieleniny, na przykład świeża rzeżucha.
Chrupiąca i rześka sałatka z jajek i ogórków
Sałatka ananasowa z wędzonym indykiem
Sałatka z sardynek z jajkiem i pieczarkami
Sałatka jajeczna w rulonach naleśnikowych
Słodka sałatka z selera i rzeżuchy
Słodycze
Kruche mazurki, aksamitne serniki i pulchne baby to dopełnienie wielkanocnego stołu. Nie może ich zabraknąć, ale pamiętajmy o umiarze - i podczas przygotowywania, i podczas konsumowania.
Sernik cytrynowy - prosty przepis na Wielkanoc
Babka na oleju - prosty przepis siostry Anastazji
Mazurek różany obsypany płatkami migdałów