Domowa kiełbasa z piekarnika: pyszna wieprzowo-drobiowa wędlina dla całej rodziny
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Domowa kiełbasa z mięsa wieprzowego i drobiowego to pyszna wędlina dla całej rodziny. Przygotowanie takiej kiełbasy w piekarniku jest szalenie łatwe. Masę kiełbasianą można dowolnie przyprawiać. Jeśli lubicie majeranek lub ostrzejsze przyprawy, śmiało eksperymentujcie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 700-800 g piersi z kurczaka lub indyka
- 200 g słoniny
- 3 duże jajka lub 4 średnie
- 6 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wieprzowe i drobiowe oraz słoninę pokroić na małe kawałki lub zmielić w maszynce do mięsa stosując sitko o dużych otworach.
- Jajka ubić z solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie nadal ubijając dodawać po trosze mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na jednolitą masę.
- Pokrojone mięso wymieszać z masą jajeczną. Wyrabiać przez 3-5 minut.
- Masę kiełbasianą przełożyć na folię. Można formować zarówno dużą kiełbasę, jaki i mniejsze kiełbaski tych samych rozmiarów.
- Zawinąć w folię, formując walec.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 1 godzinę. Następnie wyjąć i ostudzić.
- Przed podaniem zdjąć folię i pokroić.