Wielkanocne jaja: magiczne żółte jajko bez białka [INSTRUKCJA WIDEO]
W Wielkanoc możesz zaskoczyć domowników i dzieci, przygotowując dla nich taką niespodziankę: po obraniu jajka ze skorupki zobaczą nietypowe dziwo - jajko zamiast białe, będzie żółte. Pokazujemy instrukcję jak zrobić gotowane jajko, pozbawione białka.
Spis treści
- Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:
- Wielkanocne jajko na twardo
- Po co nam jajko żółte w środku?
- Jak to zrobić?
Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:
Wielkanocne jajko na twardo
W święta wielkanocne jajka zdobimy, przyrządzamy i jemy na najrozmaitsze sposoby - od gotowanych na miękko lub twardo, aż po faszerowane. Tu pokazujemy jak zrobić oryginalne jajka gotowane... bez białka. Zastanawiasz się o co chodzi? Możesz ugotować na Wielkanoc jajka, które będą całe żółte i nie będą miały widocznego białka.
Po co nam jajko żółte w środku?
Takie jajka można też wykorzystać do kolorystycznej zabawy na wielkanocnym półmisku z jajami faszerowanymi. Część z nich po prostu będzie żółta. Białe jajka wypełnisz żółtym farszem, a żółte białym. Co ty na to?
Jak to zrobić?
Sposób jest bardzo prosty. Potrzebujesz jedynie jajka, dowolny materiał, sznurek lub gumkę. Wkładasz jajko w materiał (np. rękaw bluzki albo rajstopę), ściśle obwiązujesz z dwóch stron, żeby jajko nie wypadło i... intensywnie kręcisz jajkiem w rękawie tak, aby zawartość jaja: białko i żółtko zmieszały się ze sobą. Potem gotujesz jajko na twardo tak jak zwykle. Gotowe!
Takie jajka z pewnością zaskoczą twoich gości na wielkanocnym śniadaniu i zachwycą wszystkie dzieci.
Polecamy:
Jajka faszerowane - 28 przepisów na nadziewane jaja
Niezwykle efektowne jajka marynowane w buraczkach
Wielkanocne jaja: kura i pisklaki z jajek na twardo
Jajka królicze łapki: wielkanocny hit dla dzieci
Warto sprawdzić:
Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc
Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować
Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?