Jaja w koszyczkach z szynki - ciekawy przepis na wielkanocne śniadanie
Rzeżucha i pieczywo do doskonałe uzupełnienie jajecznych potraw, podawanych podczas wielkanocnego śniadania. Sprawdź, jak z szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów i rzeżuchy wyczarować wielkanocne koszyczki, podawane na ciepło.
Polecamy:
Jajka faszerowane - 28 przepisów na nadziewane jaja
Niezwykle efektowne jajka marynowane w buraczkach
Wielkanocne jaja: kura i pisklaki z jajek na twardo
Wielkanocne jaja: magiczne żółte jajko bez białka
Jajka królicze łapki: wielkanocny hit dla dzieci
Warto sprawdzić:
Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc
Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować
Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?
Przepis przetestowały i opracowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 plasterków suszonej szynki (np. parmeńskiej)
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 6 jajek
- sól
- pieprz
- rzeżucha
- pieczywo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Wgłębienia formy na muffiny posmarować olejem z suszonych pomidorów, każde wgłębienie wyłożyć plasterkiem szynki.
- Na dno położyć kawałek suszonego pomidora i wbić jajko. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika, obkroić nożem koszyczki i wyjąć je na talerz.
- Podawać z solą, pieprzem, pieczywem i rzeżuchą.
- Można też położyć na liściach sałaty.