Niezwykle efektowne jajka marynowane w buraczkach

2021-03-29
Jajka marynowane w buraczkacg
Autor: Shutterstock Jajka marynowane w buraczkach nabierają pięknego różowego odcienia.
łatwy
40 min
4

Jajka marynowane w buraczkach to bardzo prosta a jednocześnie bardzo efektowna przystawka. Można podać je na plastrach buraków lub ozdobić kleksem majonezu i zieleniną.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 jaj na twardo
  • 3 buraki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki octu
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraczki obrać i pokroić w plasterki, włożyć do garnka wraz z rozgniecionym czosnkiem, obraną i pokrojoną w krążki cebulą i przyprawami, zalać wodą i octem.
  • Zagotować, przykręcić płomień i gotować na małym ogniu 15 minut, po cz6ym zalewę ostudzić.
  • Jajka zalać przygotowaną zalewą, przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki.