Wielkanocne jaja: kura i pisklaki z jajek na twardo - jak zrobić

Wielkanocne jaja: kura i pisklaki z jajek na twardo - jak zrobić

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wielkanocne jaja: kwoka i pisklaki z jajek na twardo - jak zrobić

Wielkanocne dekoracje z jajek to nasza tradycja i okazja do radosnej zabawy z dziećmi. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić kurę z pisklakami z jajek na twardo.

Składniki:

Kwoka z jajek - sposób przygotowania

Gotujemy jajka, na ok. 2-3 minuty przed wyjęciem ich z wrzątku wrzucamy krążki z marchewki. Wszystko wyjmujemy, studzimy. Jajka obieramy. Odcinamy spód jaja – ten grubszy tak, by później kwokę postawić np. na talerzu. Na czubku, tym węższym jaja, nacinamy nożem szparę. Robimy dwie dziurki na oczy i jedną na nos.

Z marchewki (z krążków) wykrawamy dwa trójkąty (to będą nogi), grzebyk i spiczasty dziobek – do jednej kwoki. Wkładamy grzebień w szparę „na głowie” kwoki, dziób, w oczy wkładamy ziele angielskie. Stawiamy kwokę np. na talerzu czy na sałacie, przykładamy dwie nogi.

Kurczak z jajek - sposób przygotowania

Jak poprzednio, gotujemy jaja i marchewkę. Odkrawamy dół jajka w taki sposób, by kurczak stał. Jajka, a tak naprawdę tylko białko, kroimy w poziomie „zygzakiem”, ale delikatnie, tak aby białko wyglądało jak rozbita rozerwana skorupka. Należy uważać, żeby nie rozciąć żółtka. Zdejmujemy górną część, uważając, żeby w dolnym białku zostało całe żółtko. Na żółtko nakładamy oczy z ziela lub z goździków i dziób z marchewki.

Kurczaka lub kwokę z jajek można postawić każdemu z domowników na talerzyku, albo na większym talerzu można ustawić kwokę i kurczaki razem. Będą wtedy tworzyć zabawną kurzą rodzinkę.

Ocena: 5