Sałata: jakie ma właściwości? Dlaczego warto jadać sałaty?

2021-04-21 14:50

Sałata to niskokaloryczne warzywo dostępne przez cały rok i przede wszystkim dlatego często goszczące na naszych stołach. Sałata ma jednak także właściwości lecznicze. Sprawdź, dlaczego warto jeść sałatę i czym charakteryzują się najpopularniejsze rodzaje sałat.

Dieta: Czy SAŁATA naprawdę odchudza?
Autor: thinkstockphotos.com Jakie są właściwości odchudzające sałaty?

Spis treści

  1. Sałata – zielona bomba witaminowa
  2. Sałatowa dieta cud

Sałata – zielona bomba witaminowa

Lecznicze właściwości sałaty znane były już naszym babciom. Jako roślina zielarska wykorzystywana jest przede wszystkim sałata jadowita, sałata kompasowa i sałata indyjska, bo zawierają szczególnie dużo kwasu mlecznego, tzw. lactucarium. Kwas ten pomaga w przypadku trudności z zasypianiem i bóli głowy. Ale powszechnie dostępne odmiany sałat także mają mnóstwo składników prozdrowotnych.

Liście sałaty zawierają sole mineralne, w tym wapń, potas, magnez, cynk oraz żelazo, a także prawie wszystkie witaminy, beta-karoten i błonnik. Dzięki temu sałacie przypisywane jest działanie oczyszczające, odkwaszające i wspomagające trawienie. Sałata obniża też poziom cukru we krwi i korzystnie wpływa na krążenie.

Sałatowa dieta cud

Sałata zawiera prawie 90% wody, jedna główka ma więc zaledwie około 54 kalorii, oczywiście jeśli nie dodamy do niej oliwy. Problem w tym, że aby organizm wykorzystał wszystkie lecznicze właściwości sałaty, należy ją spożywać w towarzystwie tłuszczu. Co ciekawe, znacznie mniej kaloryczne jest połączenie sałaty i jogurtu lub nawet śmietany niż zmieszanie jej z zawierającym olej sosem winegret.

Sałata to idealna przekąska dla odchudzających się nie tylko ze względu na małą liczbę kalorii, ale też dlatego, że ma działanie moczopędne.

Zobacz, jakie są rodzaje sałat: Rodzaje sałaty - jakie są, co warto o nich wiedzieć