Rodzaje sałaty - jakie są, co warto o nich wiedzieć
Sałata to bardzo zdrowe i jednocześnie niskokaloryczne warzywo, źródło witamin i mikroelementów. Jest polecana w większości diet odchudzających. Jakie są rodzaje sałaty?
Jakie są rodzaje sałaty?
Wśród różnych gatunków najbardziej znane to:
Sałata masłowa - duże , miękkie liście o lekko słodkawych smaku. Doskonała do sałatek w połączeniu z wiosennymi warzywami. Niestety szybko więdnie i się psuje.
Sałata lodowa - chrupkie liście, okrągła główka, można ją długo przechowywać w lodówce. Dobrze łączy się z innymi rodzajami sałat i z serami feta i pleśniowymi.
Sałata rzymska – długie, ciemnozielone liście o intensywnym smaku, chrupiące. Również dobrze łączy się z serami, doskonała do sałatki cezar. Podobnie trwała jak sałata lodowa.
Sałata dębolistna - liście przypominają liście dębu, koloru czerwono-bordowego, o delikatnym smaku. Jest bardzo nietrwała.
Endywia kędzierzawa - liście podłużne , lekko żółte o lekko gorzkawym smaku. Nadaje się do mieszanek sałat, smaczna zwłaszcza w połączeniu z ostrymi sosami. Można ją gotować i podawać na ciepło.
Sałata lollo rosso - liście karbowane, o czerwonym zabarwieniu, nadaje się do dekoracji potraw.
Radicchio - podobna w smaku cykorii, o czerwonych liściach, ze względu na kolor doskonale łączy się z innymi zielonymi sałatami Można ją przechowywać dłużej w lodówce.
Roszponka - liście drobne, o lekko orzechowym aromacie, stosowana do mieszanki sałat. Smaczna również przyrządzana na ciepło, tak jak szpinak.
Rukola - liście przypominające w kształcie liście mlecza, o poszarpanych brzegach, ostry smak. Pasuje zwłaszcza do pomidorów i czosnku. Używana do pizzy i spaghetti .