Sałata rzymska: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne, przepisy
Sałata rzymska, z uwagi na kształt liści nazywana również długolistną, to dzisiaj jedna z najpopularniejszych sałat. Najbardziej znana jest jako podstawowy składnik słynnej sałatki Cezara. Długie, kruche i soczyste liście sałaty rzymskiej mają łagodny smak i są dość wytrzymałe. Dowiedzcie się więcej o właściwościach sałaty rzymskiej i poznajcie nasze propozycje zastosowania jej w kuchni.
Spis treści
- Skąd pochodzi sałata rzymska?
- Właściwości sałaty rzymskiej
- Wartość odżywcza sałaty rzymskiej
- Zastosowanie kulinarne
Skąd pochodzi sałata rzymska?
Sałata rzymska jest najstarszą z używanych przez człowieka sałat. Początkowo uprawiano ją przede wszystkim do celów leczniczych. Znana była już w starożytnym Egipcie, wymienia ją papirus Ebersa, ale także w Grecji oraz Rzymie. Do Polski trafiła najprawdopodobniej w połowie XVI w. dzięki królowej Bonie. Przez wieki spychana na drugi plan przez swoje sałatowe kuzynki, obecnie zyskuje na popularności. Idąc śladem mieszkańców Europy Zachodniej, coraz częściej doceniamy smak i wartości odżywcze jej wyjątkowo chrupiących i jednocześnie wytrzymałych liści.
Właściwości sałaty rzymskiej
Sałata rzymska charakteryzuje się długimi chrupiącymi liśćmi. Zewnętrzne są nieco gorzkawe, o lekko orzechowym posmaku, te kryjące się we wnętrzu są natomiast bardzo delikatne i odrobinę słodkie. Razem tworzą dość zwarte główki. Sałata rzymska dobrze czuje się w towarzystwie serów, zwłaszcza pleśniowych oraz sosów na bazie majonezu. W przeciwieństwie do wielu kuzynek, jej liście nie zmieniają faktury i smaku w kontakcie z ciężkimi dressingami.
Polecamy przepis: Chrupiąca sałata rzymska z rzodkiewkami i pomidorami
Wartość odżywcza sałaty rzymskiej
Sałata rzymska to niezwykle wartościowy gatunek. Zawiera spore ilości karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego. Jest także cennym źródłem witamin: B1, B2, PP oraz C. Sałata ta jest także bogata w wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo. Sałata rzymska jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Pęczek liści o wadze 100 g zawiera zaledwie 17 kcal. Doskonale nadaje się więc na składnik diety osób dbających o linię.
Zastosowanie kulinarne
Najbardziej znaną i lubianą potrawą z sałatą rzymską w roli głównej jest sałatka Cezara. Serwowana z kawałkami pieczonego kurczaka i w towarzystwie sera może stanowić także syty zamiennik niejednego obiadu.
Polecamy przepis: Sałatka Cezar według Magdy Gessler (przepis z programu Kuchenne Rewolucje)
Nazwa sałatki pochodzi od imienia meksykańskiego restauratora Cezara Cardiniego, który najprawdopodobniej przyrządził ją jako pierwszy. Legenda głosi, że receptura sałatki powstała przez przypadek. Ponoć zaskoczony nagłym przybyciem gości restaurator przygotował ją z tego, co miał pod ręką. Kilka lat później, w 1930 roku Międzynarodowe Stowarzyszenia Szefów Kuchni uznało ją za „najlepszą rzecz, jaka powstała w Ameryce od pięćdziesięciu lat”.
Polecamy przepis: Sałatka Cobb z sałatą lodową, czyli jak sprytnie zagospodarować nadwyżki jedzenia
Sałatę rzymską je się głównie na surowo. Wyjątkowa wytrzymałość liści sałaty rzymskiej sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Grillowane wnętrza sałaty rzymskiej podaje się skropione octem balsamicznym oraz posypane tartym parmezanem. Sałata rzymska doskonale smakuje podsmażona na maśle z odrobiną czosnku posypana prażonymi orzechami lub serem z przerostem niebieskiej pleśni.
Polecamy przepisy:
Sałatka z sałaty rzymskiej i czerwonej fasoli na ostro
Smażona sałata rzymska - z czosnkiem, porem, boczkiem i pomidorami
Pierś kurczaka z ziemniakami i sałatą rzymską