Sałatka z czerwonej fasoli i rzymskiej sałaty na ostro

2021-03-29
Sałatka z czerwonej fasoli i rzymskiej sałaty na ostro
Autor: Shutterstock Połączenie zielonej sałaty i czerwonej fasoli daje przyjemny efekt kolorystyczny, który może być ozdobą stołu.
łatwy
25 min
4

Sałatka z czerwonej fasoli jest treściwa i bardzo sycąca. Sałata nadaje jej nieco lekkości a ostry sos z dodatkiem tabasco charakteru i mocy. Zwieńczeniem całości może, choć nie musi, być chrupiący boczek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 sałata (masłowa, lodowa, rzymska)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 średnie cebule
  • 200 ml pikantnego keczupu
  • tabasco
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g wędzonego boczku w cieniutkich plastrach
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę umyć, osuszyć i poszatkować. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę.
  • Fasolę i kukurydzę odcedzić z zalewy, opłukać i osączyć. Cebulę obrać i posiekać.
  • Na suchej patelni zrumienić boczek na chrupko. Zdjąć boczek i na tłuszczu z niego zeszklić cebulę.
  • Po chwili dodać keczup i zagotować. Przyprawić odrobiną tabasco.
  • Warzywa wymieszać, polać sosem i odstawić na 15 min, następnie wymieszać.
  • Sałatkę podawać z ułożonymi na wierzchu plastrami chrupiącego boczku.