Sałatka z czerwonej fasoli i rzymskiej sałaty na ostro
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sałatka z czerwonej fasoli jest treściwa i bardzo sycąca. Sałata nadaje jej nieco lekkości a ostry sos z dodatkiem tabasco charakteru i mocy. Zwieńczeniem całości może, choć nie musi, być chrupiący boczek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 sałata (masłowa, lodowa, rzymska)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 średnie cebule
- 200 ml pikantnego keczupu
- tabasco
- 1 czerwona papryka
- 50 g wędzonego boczku w cieniutkich plastrach
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę umyć, osuszyć i poszatkować. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę.
- Fasolę i kukurydzę odcedzić z zalewy, opłukać i osączyć. Cebulę obrać i posiekać.
- Na suchej patelni zrumienić boczek na chrupko. Zdjąć boczek i na tłuszczu z niego zeszklić cebulę.
- Po chwili dodać keczup i zagotować. Przyprawić odrobiną tabasco.
- Warzywa wymieszać, polać sosem i odstawić na 15 min, następnie wymieszać.
- Sałatkę podawać z ułożonymi na wierzchu plastrami chrupiącego boczku.