Sałatka cezar z kurczakiem Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji w barze Kwadratowy Talerz [WIDEO]

Sałatka cezar z kurczakiem Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji w barze Kwadratowy Talerz [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka cezar według Magdy Gessler uwodzi smakiem fantastycznie przyprawionego grillowanego kurczaka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka cezar z kurczakiem z 7 odcinka 17 serii "Kuchennych Rewolucji" Magdy Gessler to przebojowa wersja znanej klasyki. Restauratorka zrewolucjonizowała wrocławską restaurację "Kwadratowy Talerz" zamieniając go w "By the Way" przydrożny bar w amerykańskim stylu. Wypróbujcie przepis na sałatkę cezar, której największym atutem jest pyszny kurczak według przepisu Magdy Gessler.

Składniki

  • sałata rzymska

  • 1 pierś z kurczaka

  • 2 żółtka

  • 3 filety z sardeli

  • 3 łyżki sos Worcestershire

  • 100 ml jogurtu typu greckiego

  • 2 ząbki czosnku

  • gałązka tymianku

  • 1 łyżka startego parmezanu 

  • sól

  • 5-6 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • W pierwszej kolejności zrób marynatę z jogurtu, soku z połowy cytryny, tymianku i ząbka czosnku. Następnie zanurz w niej podwójną pierś z kurczaka i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

  • Tak przygotowane mięso upiecz na grillu lub patelni grillowej i odstaw do wystygnięcia. Ostudzone mięso pokój w paski.

  • Wybierz delikatniejsze części główki sałaty rzymskiej umyj je, dokładnie osusz, porwij na mniejsze kawałki i włóż do lodówki na czas przygotowywania sosu.

  • Utrzyj wymoczone fileciki z sardeli z sokiem z drugiej połowy cytryny, sosem worcestershire, mielonym pieprzem i solą.

  • Do sosu dorzuć żółtka i intensywnie wymieszaj. 

  • Sałatę polej sosem, na wierzchu połóż kurczaka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i natychmiast podawaj.

  • Do sałatki można dodać drobne grzanki z czosnkiem i posypać sałatę startym parmezanem.

Ocena: 3,1