To mój ulubiony lunch do pracy. Przygotowanie zajmuje mi kilka minut

To mój ulubiony lunch do pracy. Przygotowanie zajmuje mi kilka minut
Autor: Shutterstock.com To mój ulubiony lunch do pracy. Przygotowanie zajmuje mi kilka minut
łatwy
10 min
4

Chrupiący boczek, kawałki pomidora, świeża sałata - to podstawa idealnej sałatki makaronowej BLT. Jest to świetny pomysł na szybkie drugie śniadanie, które zasmakuje każdemu. Do jej przygotowania wystarczy kilka składników.

Idealna sałatka makaronowa na drugie śniadanie. Prosta i pyszna

Prosta sałatka, która idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, a jako danie jest ona sycąca i przede wszystkim naprawdę smaczna. Wystarczy dosłownie kilka składników, by przygotować ciekawy posiłek, który świetnie sprawdzi się również jako przekąska do pracy czy szkoły.

Do przygotowania tej sałatki można zamiast przypraw i jogurtu naturalnego użyć sosu ranczerskiego (choć jest on ciężko dostępny w polskich sklepach) albo sosu majonezowego - wszystko zależy od tego co lubimy.

Wariacja popularnej kanapki. Boczek, sałata i pomidor

Sałatka makaronowa BLT to wariacja popularnej w kanapki BLT, czyli becon, lettuce, tomato (boczek, sałata, pomidor). Jest to prawdziwa klasyka wśród kanapek, a zmienienie jej w prostą sałatkę to idealny sposób na drugie śniadanie.

Boczek można usmażyć lub upiec. Jeśli chcesz wiedzieć, jak sprawić by wyszedł idealnie chrupiący, sprawdź nasz artykuł, który dokładnie wyjaśnia jak go osiągnąć. I nie czekaj dłużej. Pyszna sałatka makaronowa BLT jest przecież na wyciągnięcie ręki.

SKŁADNIKI

  • 450 g makaronu
  • 400 g boczku w plasterkach
  • 4 pomidory
  • 1 cebula 
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • pieprz
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • słodka papryka, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Boczek smażymy na suchej patelni do chrupkości.
  • Odsączamy na ręcznikach papierowych.
  • Pomidora, cebulę, sałatę i boczek kroimy w kostkę.
  • W mniejszej misce mieszamy jogurt naturalny z przyprawami.
  • W misce mieszamy makaron, cebulę, sałatę, boczek, pomidora i sos.
Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej