Co zrobić, żeby boczek był chrupiący? Zastosuj ten prosty trik

2024-02-12 11:23

Chrupiący boczek to smaczny dodatek do wielu różnych dań. Podkręca smak potraw i nadaje przyjemnego aromatu. Sprawdzi się i na śniadanie, i na obiad. Warto wiedzieć, jak prawidłowo zrobić pyszny i chrupiący boczek w apetycznym rumianym kolorze. Wystarczy wykorzystać jeden niedrogi produkt, który sprawi, że boczek będzie smakował obłędnie.

jak zrobić chrupiący boczek
Autor: Shutterstock Jak zrobić chrupiący boczek? Oto prosty patent na obłędny bekon.

Spis treści

  1. Jak zrobić chrupiący boczek?
  2. Jak upiec boczek, aby był chrupiący?
  3. Jak smażyć boczek, żeby był chrupiący?
  4. Chrupiący boczek – przepisy

Jak zrobić chrupiący boczek?

Pyszny i mega chrupiący boczek można zrobić łatwo i szybko. Przygotowanie nie jest skomplikowane i zajmuje tylko kilka minut. Nawet jeżeli nie jesteście zaawansowani w domowym gotowaniu, z tym patentem zrobicie niesamowity boczek, których zachwyci chrupiącą konsystencją. Aby boczek stał się chrupiący, warto wykorzystać jeden podstawowy produkt. Jest łatwo dostępny bez względu na porę roku, a wiele osób zawsze ma go w domu.

Jak upiec boczek, aby był chrupiący?

Patent na chrupiący boczek jest prosty. Przygotowanie należy zacząć od wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Następnie układa się na nim cienkie plasterki boczku i każdy posypuje mąką pszenną. To właśnie ten produkt sprawi, że boczek nabierze chrupkości i będzie niesamowicie smakował. Blachę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecze około 15 minut. W połowie pieczenia warto obrócić plasterki boczku na drugą stronę.

Chrupiący boczek z piekarnika jest gotowy, kiedy plasterki nieco się skurczą i nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu boczek warto przełożyć na ręcznik papierowy. W ten prosty sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu, który wytopił się podczas smażenia.

Jak smażyć boczek, żeby był chrupiący?

Pyszny i niesamowicie chrupiący boczek, który zachwyci smakiem, można przyrządzić na patelni. Trzeba jednak pamiętać, że powinien być smażony według kilku zasad, aby się nie przypalił. Plasterki boczku należy smażyć na zimnej patelni. Stopniowe nagrzewanie patelni sprawi, że boczek będzie smażył się równomiernie, stanie chrupiący i nabierze złotego koloru.

Chrupiący boczek – przepisy

Pyszny i aromatyczny boczek to dodatek do wielu różnych potraw. Sprawdzi się przez cały dzień i będzie świetnie smakował na śniadanie, jako dodatek do dań głównych czy na kolację na ciepło. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne dania z boczkiem, które oczarują smakiem i aromatem.

Zobacz galerię z przepisami na wieprzowinę. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o mięsie.

Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Quiz. W sklepie mięsnym. Niejeden mięsożerca polegnie na pytaniu nr 3
Pytanie 1 z 10
Z czego powstaje szynka parmeńska?