Ryż z boczkiem i żółtkiem: tani przepis na obłędnie pyszne risotto carbonara

2021-02-24
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Ryż z boczkiem i żółtkiem: tani przepis na obłędnie pyszne risotto carbonara
Autor: Shutterstock Risotto carbonara kremowy ryż z boczkiem, żółtkiem i żółtym serem
łatwy
30 min
4

Ryż z boczkiem i żółtkiem to przepis na fantastyczne risotto a la carbonara. Kremowe risotto o zapachu i smaku wędzonki podbije wasze żołądki od pierwszej łyżki. To świetny pomysł na oszczędny obiad pełen aromatów od których ślinka cieknie. 

Składniki

1 łyżka oliwy z oliwek

120 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę

120 g salami, pokrojonego w kostkę, można tu spożytkować również kiełbasę krakowską, żywiecką, czy lisiecką

3 szklanki bulionu drobiowego, gorącego

2 łyżki masła

1 szklanka cebuli, pokrojonej w kostkę

3 ząbki czosnku, drobno posiekanego

1 szczypta płatków ostrej papryki

1 szklanka ryżu Arborio lub innego przeznaczonego na risotto lub pilaw lub paellę

¼ szklanki białego wina (opcjonalnie), można także wykorzystać cydr jabłkowy lub jasne piwo

2 żółtka

2 łyżki śmietany

½ szklanki świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera np. bursztynu

½ szklanki świeżo startego sera żółtego wędzonego lub innego sera żółtego 

2 łyżki pietruszki, posiekanej

½ łyżeczki białego pieprzu

sól w razie potrzeby, w zależności od tego jak słone są składniki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W szerokim rondlu rozgrzej oliwę lub olej. Dodaj boczek i smaż go 5 minut, aż będzie ładnie zrumieniony i chrupiący. Zdejmij go łyżką cedzakową i odłóż na bok.

Dodaj do rondla salami i smaż około 1 minuty, aby było lekko zrumienione. Usuń łyżką cedzakową i dodaj do boczku.

Do tłuszczu w rondlu dodaj masło, gdy się roztopi, dodaj cebulę. Smaż około 3 minut lub do zeszklenia. 

Dodaj czosnek i płatki czerwonej papryki, smaż 1 minutę, następnie dodaj ryż i smaż przez dwie minuty.

Dodaj wino, a gdy odparuje,  zacznij dodawać gorącą wywar z kurczaka po pół szklanki na raz, upewniając się, że każdy dodatek zostanie wchłonięty przed dodaniem kolejnych. Gotuj na wolnym ogniu. 

Po około 15-20 minutach cały bulion powinien zostać wchłonięty. Przykryj rondle pokrywką i zdejmij z ognia, poczekaj pięć minut.

Podczas gdy ryż dochodzi, zmiksuj żółtka ze śmietaną.

Weź 1 łyżkę gorącego ryżu z rondla i wymieszaj ze śmietaną i jajkiem, aby je zahartować. Dodaj jeszcze 2 łyżki i wymieszaj, następnie tę mieszaninę przełóż z powrotem do garnka z ryżem. 

Dodaj starte sery i wszystko razem wymieszaj. 

Podawaj ze skwarkami z boczku i salami.

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż: