Ryż z boczkiem i żółtkiem: tani przepis na obłędnie pyszne risotto carbonara
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ryż z boczkiem i żółtkiem to przepis na fantastyczne risotto a la carbonara. Kremowe risotto o zapachu i smaku wędzonki podbije wasze żołądki od pierwszej łyżki. To świetny pomysł na oszczędny obiad pełen aromatów od których ślinka cieknie.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 120 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 120 g salami, pokrojonego w kostkę, można tu spożytkować również kiełbasę krakowską, żywiecką, czy lisiecką
- 3 szklanki bulionu drobiowego, gorącego
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka cebuli, pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 1 szczypta płatków ostrej papryki
- 1 szklanka ryżu Arborio lub innego przeznaczonego na risotto lub pilaw lub paellę
- ¼ szklanki białego wina (opcjonalnie), można także wykorzystać cydr jabłkowy lub jasne piwo
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- ½ szklanki świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera np. bursztynu
- ½ szklanki świeżo startego sera żółtego wędzonego lub innego sera żółtego
- 2 łyżki pietruszki, posiekanej
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- sól w razie potrzeby, w zależności od tego jak słone są składniki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W szerokim rondlu rozgrzej oliwę lub olej. Dodaj boczek i smaż go 5 minut, aż będzie ładnie zrumieniony i chrupiący. Zdejmij go łyżką cedzakową i odłóż na bok.
- Dodaj do rondla salami i smaż około 1 minuty, aby było lekko zrumienione. Usuń łyżką cedzakową i dodaj do boczku.
- Do tłuszczu w rondlu dodaj masło, gdy się roztopi, dodaj cebulę. Smaż około 3 minut lub do zeszklenia.
- Dodaj czosnek i płatki czerwonej papryki, smaż 1 minutę, następnie dodaj ryż i smaż przez dwie minuty.
- Dodaj wino, a gdy odparuje, zacznij dodawać gorącą wywar z kurczaka po pół szklanki na raz, upewniając się, że każdy dodatek zostanie wchłonięty przed dodaniem kolejnych. Gotuj na wolnym ogniu.
- Po około 15-20 minutach cały bulion powinien zostać wchłonięty. Przykryj rondle pokrywką i zdejmij z ognia, poczekaj pięć minut.
- Podczas gdy ryż dochodzi, zmiksuj żółtka ze śmietaną.
- Weź 1 łyżkę gorącego ryżu z rondla i wymieszaj ze śmietaną i jajkiem, aby je zahartować. Dodaj jeszcze 2 łyżki i wymieszaj, następnie tę mieszaninę przełóż z powrotem do garnka z ryżem.
- Dodaj starte sery i wszystko razem wymieszaj.
- Podawaj ze skwarkami z boczku i salami.