Ryż z boczkiem i żółtkiem: tani przepis na obłędnie pyszne risotto carbonara

Ryż z boczkiem i żółtkiem: tani przepis na obłędnie pyszne risotto carbonara
Autor: Shutterstock Risotto carbonara kremowy ryż z boczkiem, żółtkiem i żółtym serem
łatwy
30 min
4

Ryż z boczkiem i żółtkiem to przepis na fantastyczne risotto a la carbonara. Kremowe risotto o zapachu i smaku wędzonki podbije wasze żołądki od pierwszej łyżki. To świetny pomysł na oszczędny obiad pełen aromatów od których ślinka cieknie. 

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 120 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 120 g salami, pokrojonego w kostkę, można tu spożytkować również kiełbasę krakowską, żywiecką, czy lisiecką
  • 3 szklanki bulionu drobiowego, gorącego
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 szczypta płatków ostrej papryki
  • 1 szklanka ryżu Arborio lub innego przeznaczonego na risotto lub pilaw lub paellę
  • ¼ szklanki białego wina (opcjonalnie), można także wykorzystać cydr jabłkowy lub jasne piwo
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • ½ szklanki świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera np. bursztynu
  • ½ szklanki świeżo startego sera żółtego wędzonego lub innego sera żółtego 
  • 2 łyżki pietruszki, posiekanej
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • sól w razie potrzeby, w zależności od tego jak słone są składniki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szerokim rondlu rozgrzej oliwę lub olej. Dodaj boczek i smaż go 5 minut, aż będzie ładnie zrumieniony i chrupiący. Zdejmij go łyżką cedzakową i odłóż na bok.
  • Dodaj do rondla salami i smaż około 1 minuty, aby było lekko zrumienione. Usuń łyżką cedzakową i dodaj do boczku.
  • Do tłuszczu w rondlu dodaj masło, gdy się roztopi, dodaj cebulę. Smaż około 3 minut lub do zeszklenia. 
  • Dodaj czosnek i płatki czerwonej papryki, smaż 1 minutę, następnie dodaj ryż i smaż przez dwie minuty.
  • Dodaj wino, a gdy odparuje,  zacznij dodawać gorącą wywar z kurczaka po pół szklanki na raz, upewniając się, że każdy dodatek zostanie wchłonięty przed dodaniem kolejnych. Gotuj na wolnym ogniu. 
  • Po około 15-20 minutach cały bulion powinien zostać wchłonięty. Przykryj rondle pokrywką i zdejmij z ognia, poczekaj pięć minut.
  • Podczas gdy ryż dochodzi, zmiksuj żółtka ze śmietaną.
  • Weź 1 łyżkę gorącego ryżu z rondla i wymieszaj ze śmietaną i jajkiem, aby je zahartować. Dodaj jeszcze 2 łyżki i wymieszaj, następnie tę mieszaninę przełóż z powrotem do garnka z ryżem. 
  • Dodaj starte sery i wszystko razem wymieszaj. 
  • Podawaj ze skwarkami z boczku i salami.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej