Spaghetti carbonara: jak zrobić szybko tę odmianę pasty?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Spaghetti alla carbonara to jedna z szybszych włoskich potraw, które sami możemy zrobić w domu. Carbonarę nie tylko przyrządza się szybko i łatwo, ale jest ona bardzo sycąca. Jak zrobić spaghetti carbonara?
SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 90 g boczku wędzonego (w oryginale występuje albo bekon albo szynka parmeńska),
- 160 g makaronu spaghetti,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 30 g tartego parmezanu,
- sól morska do smaku i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka należy sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem, odstawić.
- Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki, jeśli ma twardą i grubą skórę, odkroić ją.
- Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć.
- Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki.
- Na patelnię wlać oliwę dodać boczek i smażyć na małym ogniu. Boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić.
- Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu.
- Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron i mieszamy.
- Odstawiamy z ognia i mieszamy z połową sera oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polać go roztrzepanymi jajkami i mieszać, aż cały pokryje się masą jajeczną.
- Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
- Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując dodatkowym serem.