Przekąska: suszone śliwki w boczku - przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Suszone śliwki zawijane w plastry boczku to pomysł na szybką i smaczną przekąskę na ciepło. Jeśli zabierasz się za przygotowanie menu na imprezę, wypróbuj nasz przepis. Sprawdź, jak przygotować te wyśmienite roladki. Zamiast śliwek plastrami boczku można owinąć suszone morele lub daktyle bez pestek.
Polecamy również inne imprezowe przekąski:Pieczarki w chrupiącej panierce, Popcorn chicken oraz Nuggetsy z kurczaka
SKŁADNIKI
- 10 cienkich plastrów boczku
- 20 suszonych śliwek
- suszona słodka papryka
- 1 czubata łyżka miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry boczku dzielimy wzdłuż na pół. Posypujemy papryką.
- Plastrami owijamy ściśle każdą śliwkę, wbijamy wykałaczkę, by rolada się nie rozpadła. Układamy na blaszce.
- Każdą śliwkę smarujemy miodem i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.