Cudownie proste pieczarki faszerowane, zawijane w boczek - idealne na imprezę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczarki faszerowane, zawijane w boczek to cudownie prosta przystawka, z łatwo dostępnych i niezbyt drogich składników. Tak przygotowane pieczarki podbijają jednak podniebienia i idealnie nadają się na imprezową przekąskę na ciepło.
SKŁADNIKI
- 20 dużych pieczarek
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka masła płaska
- łyżka bułki tartej
- łyżka natki pietruszki
- 20 plasterków boczku wędzonego - najlepiej nieparzonego, surowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki obrać, nóżki posiekać bardzo drobno.
- Kapelusze gotować przez 5 minut w wodzie z solą i sokiem z cytryny.
- Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim posiekane nóżki pieczarek i starte na drobnej tarce jajka.
- Dodać masło, bułkę i natkę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez kilka minut.
- Gotową masą napełnić każdy z kapeluszy, a następnie owinąć go boczkiem i spiąć wykałaczką.
- Tak przygotowane przystawki upiec w rozgrzanym piekarniku, do zrumienienia boczku.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?