Cudownie proste pieczarki faszerowane, zawijane w boczek - idealne na imprezę

2021-02-14
Cudownie proste pieczarki faszerowane, zawijane w boczek - idealne na imprezę
Autor: Shutterstock Cudownie proste pieczarki faszerowane, zawijane w boczek - to danie, które podbije podniebienia wszystkich!
łatwy
30 min
4

Pieczarki faszerowane, zawijane w boczek to cudownie prosta przystawka, z łatwo dostępnych i niezbyt drogich składników. Tak przygotowane pieczarki podbijają jednak podniebienia i idealnie nadają się na imprezową przekąskę na ciepło.

Składniki

20 dużych pieczarek

łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju rzepakowego

2 jajka ugotowane na twardo

łyżka masła płaska

łyżka bułki tartej

łyżka natki pietruszki

20 plasterków boczku wędzonego - najlepiej nieparzonego, surowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pieczarki obrać, nóżki posiekać bardzo drobno.

Kapelusze gotować przez 5 minut w wodzie z solą i sokiem z cytryny.

Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim posiekane nóżki pieczarek i starte na drobnej tarce jajka.

Dodać masło, bułkę i natkę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez kilka minut.

Gotową masą napełnić każdy z kapeluszy, a następnie owinąć go boczkiem i spiąć wykałaczką.

Tak przygotowane przystawki upiec w rozgrzanym piekarniku, do zrumienienia boczku.

Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?