Fasola zapiekana z boczkiem - prosty przepis na tani obiad
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Fasola zapiekana z boczkiem to niedrogie i pożywne danie, łatwe do przygotowania. Na dodatek jednogarnkowe, co dla wielu osób jest walorem - mniej do zmywania.
Wypróbuj nasz przepis na fasolę zapiekaną z boczkiem i przygotuj ją na obiad.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę namoczyć na noc w przegotowanej wodzie. W tej samej wodzie ugotować ją do miękkości.
- Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
- Do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania wkładamy fasolę i boczek z cebulką, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Zalewamy śmietaną, posypujemy tartym serem i wiórkami masła.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez 20 minut. Podajemy posypane natką.