Fasola zapiekana z boczkiem - prosty przepis na tani obiad

2021-03-29
Fasola zapiekana z boczkiem - prosty przepis na tani obiad
Autor: Shutterstock Zapiekanka z fasoli z boczkiem to niedrogie i bardzo sycące danie.
łatwy
45 min
4

Fasola zapiekana z boczkiem to niedrogie i pożywne danie, łatwe do przygotowania. Na dodatek jednogarnkowe, co dla wielu osób jest walorem - mniej do zmywania.

Wypróbuj nasz przepis na fasolę zapiekaną z boczkiem i przygotuj ją na obiad.

 

 

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki suchej fasoli
  • 20 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • szklanka śmietany
  • 4 łyżki  tartego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę namoczyć na noc w przegotowanej wodzie. W tej samej wodzie ugotować ją do miękkości.
  • Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
  • Do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania wkładamy fasolę i boczek z cebulką, dokładnie mieszamy i  doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Zalewamy śmietaną, posypujemy  tartym serem i wiórkami masła.
  • Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez 20 minut. Podajemy posypane natką.