Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?

Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Fasolę należy przez parę godzin moczyć przed gotowaniem

Jak odpowiednio gotować fasolę, by  po jej  zjedzeniu nie odczuwać przykrych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego?  Fasola i inne warzywa strączkowe (groch, ciecierzyca) są znakomitym źródłem białka. Powinni je jadać zwłaszcza wegetarianie. Ale wiele osób unika fasoli, ponieważ po jej zjedzeniu mają gazy i wzdęcia. Są jednak sposoby, by uniknąć tych dolegliwości. Dowiedz się jak ugotować pyszną fasolę na sypko!

Sprawdź, jakie dania można przyrządzić z fasoli! Wigilijna fasola ze śliwkami: przepis Ewy Wachowicz oraz Sałatka z białej fasoli: jak przyrządzić?

Przed gotowaniem fasolę trzeba zawsze namoczyć. Substancje wzdymające w ziarnach przechodzą do wody, wystarczy więc ją odlać i gotować fasolę w świeżej wodzie, by uniknąć wzdęć. 

Jak gotować fasolę?

Nasiona moczymy 1–2 godziny w bardzo gorącej wodzie, w tym czasie kilka razy dolewamy wrzątku. Następnie wylewamy wodę, fasolę zalewamy świeżą wodą i gotujemy dopóki nie zmięknie.

Fasolę można też zalać zimną wodą, szybko zagotować, odcedzić, znów zalać wodą i gotować na średnim ogniu dopóki nie będzie gotowa.

Jeśli masz więcej czasu, namocz fasolę na noc, po czym zagotuj, zmień wodę i w świeżej gotuj na małym ogniu dopóki nie zmięknie. W tym przypadku fasola ugotuje się w znacznie krótszym czasie. Należy tylko pilnować, by nie moczyć jej ponad 12 godzin, bo potem w namoczonych ziarnach, bogatych w roślinne białka zaczynają się procesy fermentacyjne.

W każdym przypadku fasolę zawsze soli się po ugotowaniu.

Fasoli nie trzeba odlewać

Niestety, razem z wodą w której moczyła się fasola, pozbywamy się sporej ilości składników mineralnych i witaminy B. Dlatego, jeśli zależy ci na wartości odżywczej dania z fasolą, nie odlewaj wody. Jednak w takim przypadku trzeba być przygotowanym na wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Ocena: 3,2