Ziemniaki owinięte boczkiem: pycha przekąska z pieczonych ziemniaków

Ziemniaki owinięte boczkiem: pycha przekąska z pieczonych ziemniaków
Autor: Shutterstock.com Pieczone ziemniaczki w boczku
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Pieczone ziemniaki owiniete boczkiem to nie jest epokowy wynalazek. Nagrody za to nie dostanę. Ale tysiąc buziaków na pewno. Bo to najlepsza przekąska na świecie. Małe ziemniaki otulone rumianym boczkiem same proszą się o połknięcie. Zróbcie je jak najszybciej! 

Co jest potrzebne do przygotowania przekąski z ziemniaków?

Oprócz dobrej jakości ziemniaków potrzebujecie surowego boczku wędzonego. Można go zastąpić szynką dojrzewającą, na przykład szwarcwaldzką. Choć to już nie to samo... Do tego jeszcze kilka ząbków czosnku oraz odrobina rozmarynu. I gotowe! 

Jak zrobić pieczone ziemniaki owinięte boczkiem?

Ziemniaki należy wstępnie podgotować. W tym celu zalejcie ziemniaki zimną wodą i doprowadźcie do wrzenia. Od zagotowania wody gotujcie jeszcze 3 minuty. Tyle wystarczy. Przestudzone ziemniaki należy owinąć paskami boczku. W razie potrzeby można spiąć je wykałaczkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec cierpliwie przez 15 minut w temperaturze 200°C. Przewrócić i piec jeszcze kwadrans, aby boczek na ziemniakach był chrupiący. 

Z czym podać pieczone ziemniaki w boczku?

Ziemniaki najlepiej smakują z jogurtowym dipem. Wymieszajcie 200 g jogurtu z 3 ząbkami czosnku. Czosnek trzeba bardzo drobno posiekać. Można użyć suszonego czosnku granulowanego. Do tego dodajcie 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i 3 łyżki keczupu. Spróbujcie i doprawcie solą oraz cukrem. 

SKŁADNIKI

  • 500 g drobnych ziemniaków lub ziemniaków pokrojonych na równe kawałki
  • 500 g surowego boczku wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drobnych ziemniaków nie obieraj. Wyszoruj. Duże ziemniaki obierz i pokrój na jednakowe kawałki wielkości dwóch opuszków męskiego kciuka. 
  • Ziemniaki włóż do zimnej wody. Dodaj sól. Zagotuj. Od chwili gdy woda zawrze gotuj jeszcze 3 minuty. Ziemniaki muszą być niedogotowane. Odcedź i przestudź.
  • Ciepłe ziemniaki wymieszaj z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. 
  • Plasterki boczku przekrój wzdłuż na trzy wąskie paski. Każdy ziemniak owiń paseczkiem boczku. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz pokruszonym rozmarynem. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220°C. Następnie odwórć ziemniaki i piecz jeszcze 15 minut, aż boczek będzie chrupiący.  
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej