Szybka sałatka z ogórkiem i rzodkiewką. Prosty patent na jajka, które zostały z Wielkanocy

sałatka z jajkami, ogórkiem i rzodkiewką
Autor: Shutterstock Sałatka z jajkami, ogórkiem i rzodkiewką to pomysł na danie zero waste z wielkanocnych resztek.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Smakowita sałaka z dodatkiem jajek, ogórkiem gruntowym i chrupiącą rzodkiewką to małe danie, które będzie smakować każdemu. Sałatka jest nie tylko pyszna. Jej zaletą jest także czas i łatwość przygotowania. Oto sprawdzony przepis na pyszną i zdrową szybką sałatkę z jajkami i nowalijkami.

Przepis na szybką sałatkę z jajkami, ogórkiem i rzodkiewką

  • To łatwy przepis na pyszną i zdrową sałatkę z nowalijkami. Robi się ją w kilku prostych krokach.
  • Czas przygotowania sałatki to kilkanaście minut, nie licząc gotowania jajek. To można zrobić nawet dzień wcześniej.
  • Na liście składników są produkty proste i niedrogie. Właśnie do sklepów i na bazarki dumnie wkraczają nowalijki, czyli młode warzywa.
  • Sałatkę wzbogaci dodatek kukurydzy konserwowej lub zielonego groszku.
  • Do sałatki można wykorzystać jajka i inne składniki, które zostały po świętach wielkanocnych. Dzięki temu resztki się nie zmarnują.
  • Sałatkę mogą wcinać osoby, które przebywają na diecie odchudzającej. Wystarczy, że majonez zamienią na większą ilość jogurtu greckiego.

Kiedy podawać sałatkę z jajkami, ogórkiem i rzodkiewką?

Wiosenna sałatka pysznie smakuje o każdej porze dnia. Można podać ją na drugie śniadanie lub zabrać ze sobą na wynos i zjeść z pieczywem na lunch. To również smakowity pomysł na lekką kolację. Sałatka sprawdzi się też jako jedno z dań na imprezie.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z jogurtem greckim. Doprawić solą i pieprzem.
  • Jajka pokroić na ćwiartki i przełożyć do miski.
  • Rzodkiewkę i obranego ogórka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Składniki dodać do jajek i wymieszać.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu z ulubionym pieczywem lub bez.
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej