Szybka sałatka z ogórkiem i rzodkiewką. Prosty patent na jajka, które zostały z Wielkanocy
2023-04-11
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Smakowita sałaka z dodatkiem jajek, ogórkiem gruntowym i chrupiącą rzodkiewką to małe danie, które będzie smakować każdemu. Sałatka jest nie tylko pyszna. Jej zaletą jest także czas i łatwość przygotowania. Oto sprawdzony przepis na pyszną i zdrową szybką sałatkę z jajkami i nowalijkami.
Przepis na szybką sałatkę z jajkami, ogórkiem i rzodkiewką
- To łatwy przepis na pyszną i zdrową sałatkę z nowalijkami. Robi się ją w kilku prostych krokach.
- Czas przygotowania sałatki to kilkanaście minut, nie licząc gotowania jajek. To można zrobić nawet dzień wcześniej.
- Na liście składników są produkty proste i niedrogie. Właśnie do sklepów i na bazarki dumnie wkraczają nowalijki, czyli młode warzywa.
- Sałatkę wzbogaci dodatek kukurydzy konserwowej lub zielonego groszku.
- Do sałatki można wykorzystać jajka i inne składniki, które zostały po świętach wielkanocnych. Dzięki temu resztki się nie zmarnują.
- Sałatkę mogą wcinać osoby, które przebywają na diecie odchudzającej. Wystarczy, że majonez zamienią na większą ilość jogurtu greckiego.
Kiedy podawać sałatkę z jajkami, ogórkiem i rzodkiewką?
Wiosenna sałatka pysznie smakuje o każdej porze dnia. Można podać ją na drugie śniadanie lub zabrać ze sobą na wynos i zjeść z pieczywem na lunch. To również smakowity pomysł na lekką kolację. Sałatka sprawdzi się też jako jedno z dań na imprezie.
SKŁADNIKI
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 ogórek gruntowy
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z jogurtem greckim. Doprawić solą i pieprzem.
- Jajka pokroić na ćwiartki i przełożyć do miski.
- Rzodkiewkę i obranego ogórka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Składniki dodać do jajek i wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu z ulubionym pieczywem lub bez.
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?