Dziki Zachód na talerzu. Sałatka kowbojska ustrzeli twoje podniebienie
Sałatka po kowbojski to idealny pomysł na drugie śniadanie, kolację czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a sałatka jest tak dobra, że znika z miski w okamgnieniu. Wyróżnia ją jeden specjalny składnik.
i
Sałatka, która jest inna niż wszystkie. Przygotowanie nie zajmie więcej niż kilka chwil
Kowbojska sałatka to idealny pomysł nie tylko na drugie śniadanie. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu i zajmuje zaledwie kilka minut. A sałatka jest naprawdę treściwa. Fasola, która nadaje jej treści, pikantne papryczki jalapeno i słodka kukurydza sprawiają, że sałatka łączy idealnie wiele smaków.
Ta sałatka ma lekko wędzony/cytrusowy smak i kolorowe dodatki, przez co pięknie prezentuje się w misce. Jalapeno dodaje jej potrzebnego kopa, dzięki czemu sałatka jest całkowicie inna od wszystkich tych, które wcześniej próbowaliśmy.
Sałatkę można przechowywać w lodówce nawet do czterech dni, o ile oczywiście umieścimy ją w szczelnym pojemniku. Oznacza to, że jest to świetne danie do przygotowania z wyprzedzeniem. Sprawdzi się więc idealnie jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Można ją jeść ze świeżym chlebem czy bułkami, choć sama w sobie jest bardzo sycąca i nie potrzeba do niej żadnych "zapełniaczy".
SKŁADNIKI
- 125 g majonezu
- 2 łyżki soku z limonki
- sól
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnki
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- szczypta kminku
- Szczypta pieprzu
- 250 g piersi z kurczaka
- opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 250 g)
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryczka japaleno
- czerwona cebula
- kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka oczyszczamy i gotujemy.
- Rozdrabniamy go za pomocą dwóch widelców.
- W dużej misce mieszamy majonez, sok z limonki, sól, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, kminek i pieprz.
- Dodajemy kurczaka, przekrojone na pół pomidorki, opłukaną czarną fasolę, kukurydzę, posiekaną papryczkę chili i cebulę.
- Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy jeśli jest to konieczne.
- Podajemy z posiekaną kolendrą.