Dziki Zachód na talerzu. Sałatka kowbojska ustrzeli twoje podniebienie

2025-03-28 11:07

Sałatka po kowbojski to idealny pomysł na drugie śniadanie, kolację czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a sałatka jest tak dobra, że znika z miski w okamgnieniu. Wyróżnia ją jeden specjalny składnik.

Dziki Zachód na talerzu. Sałatka kowbojska ustrzeli twoje podniebienie

i

Autor: Shutterstock.com Dziki Zachód na talerzu. Sałatka kowbojska ustrzeli twoje podniebienie
łatwy
10 min
4

Sałatka, która jest inna niż wszystkie. Przygotowanie nie zajmie więcej niż kilka chwil

Kowbojska sałatka to idealny pomysł nie tylko na drugie śniadanie. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu i zajmuje zaledwie kilka minut. A sałatka jest naprawdę treściwa. Fasola, która nadaje jej treści, pikantne papryczki jalapeno i słodka kukurydza sprawiają, że sałatka łączy idealnie wiele smaków.

Ta sałatka ma lekko wędzony/cytrusowy smak i kolorowe dodatki, przez co pięknie prezentuje się w misce. Jalapeno dodaje jej potrzebnego kopa, dzięki czemu sałatka jest całkowicie inna od wszystkich tych, które wcześniej próbowaliśmy.

Sałatkę można przechowywać w lodówce nawet do czterech dni, o ile oczywiście umieścimy ją w szczelnym pojemniku. Oznacza to, że jest to świetne danie do przygotowania z wyprzedzeniem. Sprawdzi się więc idealnie jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Można ją jeść ze świeżym chlebem czy bułkami, choć sama w sobie jest bardzo sycąca i nie potrzeba do niej żadnych "zapełniaczy".

SKŁADNIKI

  • 125 g majonezu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnki
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • szczypta kminku
  • Szczypta pieprzu
  • 250 g piersi z kurczaka
  • opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 250 g)
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryczka japaleno
  • czerwona cebula
  • kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka oczyszczamy i gotujemy.
  • Rozdrabniamy go za pomocą dwóch widelców.
  • W dużej misce mieszamy majonez, sok z limonki, sól, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, kminek i pieprz.
  • Dodajemy kurczaka, przekrojone na pół pomidorki, opłukaną czarną fasolę, kukurydzę, posiekaną papryczkę chili i cebulę.
  • Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy jeśli jest to konieczne.
  • Podajemy z posiekaną kolendrą.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...