Dziki Zachód na talerzu. Sałatka kowbojska ustrzeli twoje podniebienie

Sałatka po kowbojski to idealny pomysł na drugie śniadanie, kolację czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a sałatka jest tak dobra, że znika z miski w okamgnieniu. Wyróżnia ją jeden specjalny składnik.
Sałatka, która jest inna niż wszystkie. Przygotowanie nie zajmie więcej niż kilka chwil
Kowbojska sałatka to idealny pomysł nie tylko na drugie śniadanie. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu i zajmuje zaledwie kilka minut. A sałatka jest naprawdę treściwa. Fasola, która nadaje jej treści, pikantne papryczki jalapeno i słodka kukurydza sprawiają, że sałatka łączy idealnie wiele smaków.
Ta sałatka ma lekko wędzony/cytrusowy smak i kolorowe dodatki, przez co pięknie prezentuje się w misce. Jalapeno dodaje jej potrzebnego kopa, dzięki czemu sałatka jest całkowicie inna od wszystkich tych, które wcześniej próbowaliśmy.
Sałatkę można przechowywać w lodówce nawet do czterech dni, o ile oczywiście umieścimy ją w szczelnym pojemniku. Oznacza to, że jest to świetne danie do przygotowania z wyprzedzeniem. Sprawdzi się więc idealnie jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Można ją jeść ze świeżym chlebem czy bułkami, choć sama w sobie jest bardzo sycąca i nie potrzeba do niej żadnych "zapełniaczy".
SKŁADNIKI
- 125 g majonezu
- 2 łyżki soku z limonki
- sól
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnki
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- szczypta kminku
- Szczypta pieprzu
- 250 g piersi z kurczaka
- opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 250 g)
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryczka japaleno
- czerwona cebula
- kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka oczyszczamy i gotujemy.
- Rozdrabniamy go za pomocą dwóch widelców.
- W dużej misce mieszamy majonez, sok z limonki, sól, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, kminek i pieprz.
- Dodajemy kurczaka, przekrojone na pół pomidorki, opłukaną czarną fasolę, kukurydzę, posiekaną papryczkę chili i cebulę.
- Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy jeśli jest to konieczne.
- Podajemy z posiekaną kolendrą.