Nie kupuję chleba, piekę go sama. Z tym przepisem praktycznie robi się sam

chleb słonecznikowy
Autor: Shutterstock Oto pyszny chleb słonecznikowy, który robi się sam. Bez bałaganu i ciężkiej pracy.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Jest pyszny i sycący, a dodatek pestek słonecznika sprawia, że ma przyjemny aromat. Upieczony według tego przepisu chleb słonecznikowy to najłatwiejsze domowe pieczywo. Receptura jest tak łatwa, że chleb właściwie robi się sam. Nie wymaga ciężkiej pracy i długiego czasu. Przekonajcie się sami, że pieczenie chleba w domu jest proste. Sprawdźcie przepis na wyśmienity chleb słonecznikowy.

Czy chleb ze słonecznikiem jest zdrowy?

Chleb słonecznikowy to zdrowe pieczywo. Zamiast kupować bochenek w piekarni lub sklepie, z łatwością można upiec go w domu. W wersji domowej jest nie tylko pyszny, ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Dokładnie wiadomo, co znajduje się w jego składzie. Dzięki dodatkowi pestek słonecznika chleb nie tylko wybornie smakuje, ale i zyskuje sporą porcję witamin, minerałów i substancji odżywczych. Słonecznik znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Pestki zawierają kwas linolowy, który ma działanie antynowotworowe. Są bogate w witaminę E, pomagają obniżyć poziom cholesterolu i dbają o układ krwionośny.

Jak zrobić chleb ze słonecznikiem?

Przepis na domowy chleb z dodatkiem zdrowych pestek słonecznika jest bardzo łatwy. Przygotowanie bochenka słonecznikowego nie wymaga też wielu godzin. Chociaż ciasto przygotowuje się na drożdżach, czas wyrastania jest bardzo krótki. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki miesza się za pomocą łyżki.

Jak więc upiec pyszny domowy chleb pszenny wzbogacony pestkami słonecznika? To najłatwiejszy przepis na smakowite domowe pieczywo.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu z drożdży, wody, cukru i płatków owsianych
  • 2. krok – połączenie zaczynu z mąką, słonecznikiem i siemieniem lnianym
  • 3. krok – odstawienie ciasta chlebowego do wyrośnięcia
  • 4. krok – przełożenie ciasta do formy
  • 5. krok – upieczenie chleba słonecznikowego w piekarniku

Kiedy dodać słonecznik do chleba?

W tym sprawdzonym przepisie pestki słonecznika dodaje się prosto do surowego ciasta chlebowego. Miesza się je z pozostałymi składnikami, dzięki czemu pestki znajdują się w środku bochenka i nadają przyjemnego smaku. Smacznie chrupią w trakcie jedzenia. Przed wstawieniem chleba do nagrzanego piekarnika wierzch warto dodatkowo posypać słonecznikiem i siemieniem lnianym. Podczas pieczenia pestki zarumienią się, a chleb będzie smakował obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 500 ml letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli

  • dodatkowo:
  • pestki słonecznika, siemię lniane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier i rozetrzeć łyżką.
  • Wsypać płatki owsiane i wlać wodę. Wymieszać, przykryć i odstawić na 30 minut.
  • Do miski wsypać mąkę, pestki słonecznika i siemię lniane. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać pestkami słonecznika oraz siemieniem lnianym.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej