Wystarczy kilka składników, by otrzymać sycące śniadanie. Ta sałatka to hit w moim domu

2025-02-27
Kinga Goldstein
Wystarczy kilka składników, by otrzymać sycące śniadanie. Ta sałatka to hit w moim domu
Autor: Shutterstock.com Wystarczy kilka składników, by otrzymać sycące śniadanie. Ta sałatka to hit w moim domu
łatwy
15 min
4

Sałatka, która sprawdzi się idealnie jako przekąska, kolacja czy przekąska? Główna rola w niej przypadała delikatnemu filetowi z piersi kurczaka. Wystarczy połączyć go z kilkoma składnikami, by otrzymać niesamowitą i odżywczą sałatkę.

Idealna na śniadanie, kolację czy przekąskę. Przygotujemy ją w kilka minut

Sałatka z kurczakiem to świetny sposób nie tylko na pożywne śniadanie, ale również na przekąskę czy kolację. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również stosunkowo tania i przede wszystkim bardzo smaczna.

Choć sałatki nie podaje się z żadnymi skrobiowymi dodatkami, można bez problemu przygotować do niej pieczywo czosnkowe lub grzanki, które świetnie będą się komponować z naszą sałatką.

Sałatkę można przygotować na ulubiony sposób. Pierś z kurczaka, która jest podstawą dania może być zarówno gotowana, jak i smażona czy pieczona. Wiele zależy od naszych upodobań i tego czy chcemy, by nasza sałatka była "fit".

Dlaczego warto jeść tę sałatkę? Dużo składników odżywczych

Jeśli chcemy by było w niej jak najmniej kalorii możemy zastąpić śmietanę i majonez jogurtem greckim. Sama w sobie pierś z kurczaka jest bowiem bardzo pożywnym składnikiem. Jest ona wypełniona pełnowartościowym i łatwoprzyswajalnym białkiem. Co więcej, znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę A, D i E.

Seler naciowy jest natomiast pełen potasu, magnezu, wapnia oraz witamin. Jest on również niezwykle niskokaloryczny. Seler jest bogaty w płonnik pokarmowy, dzięki czemu świetnie wpływa na układ trawienny

SKŁADNIKI

  • 500g fileta z kurczaka
  • seler naciowy
  • 100 g pieczarek
  • olej
  • 30 g płatków migdałów
  • 50 g sera tartego
  • 50 g cebulki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z kurczaka dokładnie opłukujemy.
  • Przyprawiamy mięso i kroimy w kostkę.
  • Kurczaka można ugotować, upiec lub usmażyć.
  • Seler myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Pieczarki płuczemy i kroimy w plastry.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Pieczarki i cebulę podsmażamy na oleju.
  • W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Kinga Goldstein