Domowe bułeczki czosnkowe
2022-03-17
łatwy
35 min
4
Domowe bułeczki czosnkowe to proste i przepyszne pieczywo, które smakuje nawet bez dodatków. Z masłem są jeszcze pyszniejsze. Łatwo je przygotujesz, a twoja rodzina zje je chętnie i ze smakiem!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej - najlepiej do pizzy typ. 550 lub 00
- 220 ml ciepłej wody - niecała szklanka
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli
- Pasta czosnkowa:
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski wlej ciepłą wodę - całe 220 ml. Dodaj suche drożdże oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz drożdży. Możesz użyć łyżki, by rozetrzeć drożdże.
- Dodaj mąkę i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto po wyrobieniu będzie nadal lepkie. Przykryj je ręcznikiem papierowym i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (można w lekko nagrzanym piekarniku - temperatura nie wyższa niż 35 stopni).
- W trakcie wyrastania ciasta przygotuj sobie pastę czosnkową. W małej miseczce umieść sól, suszone zioła, czosnek przepuszczony przez praskę oraz miękkie masło. Jeśli masz, możesz też dodać świeży szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na potem.
- Po pierwszym wyrastaniu, ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podziel na kilka równych kawałków. Ciasto będzie dość luźne, więc uformowane bułki jeszcze rozłożą się w trakcie wyrastania oraz wypieku. Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy. Na każdą bułkę wyłóż po łyżce pasty czosnkowej.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie bułki ponownie lekko wyrosną. Nie czekaj dłużej niż 20 minut. Blachę z bułkami wstaw do piekarnika na 25 minut (grzanie góra dół).
Czosnek - dlaczego warto go jeść?