Piersi kurczaka w kremowym sosie. Dodaj ten ser, a wyjdą obłędnie

piersi kurczaka w sosie z parmezanem
Autor: Shutterstock Piersi kurczaka w sosie z parmezanem to szybki przepis na aromatyczny obiad.
łatwy
30 min
4

Piersi kurczaka przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu są pyszne i aromatyczne. Miękkie i soczyste mięso dopełnia kremowy sos z dodatkiem włoskiego sera, który nadaje przyjemnego aromatu. To właśnie parmezan jest sekretem tego obłędnego dania. Przepis jest łatwy, a przyrządzenie kurczaka nie zajmie więcej niż pół godziny. Oto prostu i szybki przepis na piersi kurczaka w sosie z parmezanem.

Piersi kurczaka w sosie z parmezanem – składniki

Do przyrządzenia miękkich i soczystych piersi kurczaka w aromatycznym sosie wykorzystuje się składniki, które są zawsze w sklepach. Są do kupienia bez względu na porę roku, dlatego to pyszne danie z kurczakiem w roli głównej można robić bez względu na pogodę.

Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • pierś kurczaka
  • śmietanka kremówka
  • starty włoski ser parmezan
  • sos sojowy
  • olej
  • mąka pszenna
  • przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka

Jak zrobić piersi kurczaka w sosie z parmezanem?

Pyszne i aromatyczne piersi kurczaka podane z aksamitnym sosem z dodatkiem parmezanu robi się łatwo. Przepis nie jest skomplikowany, a postępując według niego krok po kroku obłędna potrawa obiadowa uda się już za pierwszym razem. Będzie smakować każdemu.

Jak więc przygotować pyszne piersi kurczaka w sosie z włoskim parmezanem? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – pokrojenie i doprawienie piersi kurczaka
  • 2. krok – podsmażenie piersi na patelni
  • 3. krok – wlanie bulionu i sosu sojowego, duszenie przez 20 minut
  • 4. krok – dodanie śmietanki z mąką i parmezanem
  • 5. krok – podgrzewanie, aż sos zgęstnieje

Z czym podawać piersi kurczaka w sosie z parmezanem?

Piersi kurczaka, które idealnie komponują się z aksamitnym sosem wzbogaconym parmezanem, to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Danie sprawdzi się nie tylko od święta. Dzięki temu, że piersi kurczaka przyrządza się tak łatwo i szybko, można podawać je w czasie zwykłego tygodnia.

Do piersi kurczaka w sosie z parmezanem pasują różne dodatki, które urozmaicą posiłek i sprawią, że obiad będzie jeszcze bardziej sycący. Kawałki kurczaka pysznie smakują z ziemniakami, kaszami lub ryżem. Świetnym uzupełnieniem są chrupiące surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na dodatki do piersi kurczaka w sosie z parmezanem.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki lub plastry. Doprawić z każdej strony solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do kurczaka.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka z obu stron, aż zacznie się rumienić.
  • Wlać bulion i sos sojowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem 20 minut.
  • Wlać śmietankę wymieszaną z mąką i parmezanem. Gotować na małym ogniu i mieszać, aż sos zgęstnieje.
  • Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej