Piersi kurczaka w kremowym sosie. Dodaj ten ser, a wyjdą obłędnie
Piersi kurczaka przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu są pyszne i aromatyczne. Miękkie i soczyste mięso dopełnia kremowy sos z dodatkiem włoskiego sera, który nadaje przyjemnego aromatu. To właśnie parmezan jest sekretem tego obłędnego dania. Przepis jest łatwy, a przyrządzenie kurczaka nie zajmie więcej niż pół godziny. Oto prostu i szybki przepis na piersi kurczaka w sosie z parmezanem.
Piersi kurczaka w sosie z parmezanem – składniki
Do przyrządzenia miękkich i soczystych piersi kurczaka w aromatycznym sosie wykorzystuje się składniki, które są zawsze w sklepach. Są do kupienia bez względu na porę roku, dlatego to pyszne danie z kurczakiem w roli głównej można robić bez względu na pogodę.
Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- pierś kurczaka
- śmietanka kremówka
- starty włoski ser parmezan
- sos sojowy
- olej
- mąka pszenna
- przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka
Jak zrobić piersi kurczaka w sosie z parmezanem?
Pyszne i aromatyczne piersi kurczaka podane z aksamitnym sosem z dodatkiem parmezanu robi się łatwo. Przepis nie jest skomplikowany, a postępując według niego krok po kroku obłędna potrawa obiadowa uda się już za pierwszym razem. Będzie smakować każdemu.
Jak więc przygotować pyszne piersi kurczaka w sosie z włoskim parmezanem? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – pokrojenie i doprawienie piersi kurczaka
- 2. krok – podsmażenie piersi na patelni
- 3. krok – wlanie bulionu i sosu sojowego, duszenie przez 20 minut
- 4. krok – dodanie śmietanki z mąką i parmezanem
- 5. krok – podgrzewanie, aż sos zgęstnieje
Z czym podawać piersi kurczaka w sosie z parmezanem?
Piersi kurczaka, które idealnie komponują się z aksamitnym sosem wzbogaconym parmezanem, to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Danie sprawdzi się nie tylko od święta. Dzięki temu, że piersi kurczaka przyrządza się tak łatwo i szybko, można podawać je w czasie zwykłego tygodnia.
Do piersi kurczaka w sosie z parmezanem pasują różne dodatki, które urozmaicą posiłek i sprawią, że obiad będzie jeszcze bardziej sycący. Kawałki kurczaka pysznie smakują z ziemniakami, kaszami lub ryżem. Świetnym uzupełnieniem są chrupiące surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na dodatki do piersi kurczaka w sosie z parmezanem.
- Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie: pyszne i niskokaloryczne
- Kasza pęczak z pieczarkami: pyszne danie za grosze!
- Doskonały ryż czosnkowo-cytrynowy: idealny dodatek do innych dań
- Surówka z ogórków kiszonych. Wystarczą 3 składniki i 5 minut
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki lub plastry. Doprawić z każdej strony solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do kurczaka.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka z obu stron, aż zacznie się rumienić.
- Wlać bulion i sos sojowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem 20 minut.
- Wlać śmietankę wymieszaną z mąką i parmezanem. Gotować na małym ogniu i mieszać, aż sos zgęstnieje.
- Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz chrupiącą surówką.