Surówka z ogórków kiszonych. Wystarczą 3 składniki i 5 minut

surówka z ogórków kiszonych
Autor: Shutterstock Najprostsza surówka z ogórków kiszonych jest gotowa w 5 minut.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jaką surówkę można zrobić z ogórków kiszonych? Powiedź na to pytanie jest prosta tak samo jak ten sprawdzony przepis. Pyszna i zdrowa surówka z ogórków kiszonych to świetny i uniwersalny dodatek do obiadu. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe i zajmuje tylko pięć minut z zegarkiem w ręku, więc można ją zrobić nawet w ostatniej chwili. Poznajcie łatwy i ekspresowy przepis na pyszną surówkę z ogórków kiszonych.

Co dodać do surówki z kiszonych ogórków?

Pyszna domowa surówka z ogórków kiszonych przyrządzona według tego prostego przepisu jest pełna smaku i cennych substancji odżywczych. Na liście składników potrzebnych do jej przygotowania znalazły się proste i tanie produkty, które są w sklepach przez cały rok.

Aby przygotować w domu pyszną i zdrową surówkę z ogórków kiszonych, potrzebne są tylko trzy składniki, dwie przyprawy i oliwa z oliwek. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

  • ogórki kiszone
  • jabłko
  • cebula
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić surówkę do obiadu z ogórków kiszonych?

W tym łatwym i sprawdzonym przepisie dowiecie się, jak zrobić surówkę z ogórka kiszonego i cebuli. Przepis na tę błyskawiczną surówkę jest bardzo łatwy. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, dlatego smakowity dodatek do obiadu można zrobić tuż przed podaniem dania głównego.

Przepis na surówkę z ogórków kiszonych jest podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia przygotowanie.

  • 1. krok – pokrojenie składników
  • 2. krok – wymieszanie i doprawienie surówki z ogórków kiszonych
  • 3. krok – podanie surówki do ogórków kiszonych

Do czego podawać surówkę z ogórków kiszonych?

Pyszna i pełna zdrowia surówka z ogórków kiszonych to świetny dodatek do obiadu. Podkreśli smak dań mięsnych jak gulasze, kotlety czy pieczenie. Pysznie łączy się z daniami wegetariańskimi. W składzie surówki z ogórków kiszonych nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego, więc bez obaw mogą ją wcinać weganie.

SKŁADNIKI

  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki kiszone pokroić w półplasterki. Jabłko obrać i pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w piórka.
  • Składniki przełożyć do miski i wymieszać.
  • Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej