Kasza pęczak z pieczarkami: pyszne danie za grosze!

Kasza pęczak z pieczarkami: pyszne danie za grosze!
Autor: Shutterstock Kasza pęczak z dodatkiem pieczarek może stanowić samodzielne pyszne danie albo dodatek do mięsa
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kasza pęczak z pieczarkami to pyszne i sycące danie za małe pieniądze. Na dodatek proste do przygotowania i zdrowe, bo kasza to prawdziwie boski pokarm. Polecamy ten prosty przepis na obiad czy ciepłą kolację. Tak przyrządzoną  kaszę można potraktować jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa.

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 szklanki kaszy pęczak
  • 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1-2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odmierz kaszę i wypłucz ją w zimnej wodzie.
  • W garnku rozgrzej olej, wrzuć na niego kaszę, chwilę ją praż i zalej ją ciepłym bulionem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Ustaw gaz na minimalny płomień i gotuj kaszę powolutku.
  • W czasie gdy kasza się gotuje, w głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w plastry, dodaj do cebuli i duś aż do odparowania nadmiaru wody.
  • Gdy kasza wchłonie cały bulion, powinna być już miękka. Dodaj ją do uduszonych pieczarek i dobrze wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypaną zieleninią.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej