Kasza pęczak z pieczarkami: pyszne danie za grosze!
2022-01-18
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kasza pęczak z pieczarkami to pyszne i sycące danie za małe pieniądze. Na dodatek proste do przygotowania i zdrowe, bo kasza to prawdziwie boski pokarm. Polecamy ten prosty przepis na obiad czy ciepłą kolację. Tak przyrządzoną kaszę można potraktować jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa.
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 1,5 szklanki kaszy pęczak
- 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
- 1-2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej zieleniny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odmierz kaszę i wypłucz ją w zimnej wodzie.
- W garnku rozgrzej olej, wrzuć na niego kaszę, chwilę ją praż i zalej ją ciepłym bulionem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Ustaw gaz na minimalny płomień i gotuj kaszę powolutku.
- W czasie gdy kasza się gotuje, w głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plastry, dodaj do cebuli i duś aż do odparowania nadmiaru wody.
- Gdy kasza wchłonie cały bulion, powinna być już miękka. Dodaj ją do uduszonych pieczarek i dobrze wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypaną zieleninią.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?