Doskonały ryż czosnkowo-cytrynowy: idealny dodatek do innych dań
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ryż czosnkowo-cytrynowy to idealny dodatek do innych potraw. Jego orzeźwiający smak pasuje do gulaszy i potrawek w stylu azjatyckim lub arabskim. Można go również podać do kotleta schabowego lub duszonej fasoli.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 3/4 szklanki wody
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem lub stosując podkładkę doprowadź 1 3/4 szklanki wody do wrzenia.
- Dodaj skórkę i sok z jednej cytryny, masło i czosnek oraz 1 szklanka białego ryżu o długich ziarnach. Wczesne dodanie smaków do garnka zapewnia, że ryż wchłonie cały aromat.
- Mieszaj drewnianą łyżką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Następnie przykryj garnek pokrywką i pozostaw na kilka minut.