Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie: pyszne i niskokaloryczne
Ile bym nie upiekła ziemniaków, zawsze znikają ze stołu. Gotowane nie cieszą się taką popularnością. Pieczone ziemniaki mają uwodzicielską moc. Szczególnie te marynowane w jogurcie i pieczone w rękawie. Łatwe w przygotowaniu, pyszne i do tego prawie nie tuczące.
Ziemniaki moja miłość
Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Prawdzie jedzenie na pocieszenie, to właśnie pieczone ziemniaki.
Jak odchudzić pieczone ziemniaki?
Ziemniaki można upiec nie tylko topiąc je w tłuszczu. Najlepiej piec je w specjalnym woreczku lub rękawie przeznaczonym do pieczenia. Można przygotować pieczone ziemniaki po uprzednim zamarynowaniu ich w jogurcie. Można również obtoczyć je w mące i soli upiec w piekarniku, a smakować będą jak z ogniska. Oto kilka dobrych przepisów na pieczone ziemniaki w stylu fit:
Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku
Ziemniaki z piekarnika, jak pieczone w ognisku
Ziemniaki pieczone w mundurkach
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 100 g jogurtu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować i nie obierać. Jeśli mają wyjątkowo grubą skórkę, to obrać.
- Ziemniaki małe pozostawić w całości, większe przekroić na połówki. Włożyć do rękawa lub worka przeznaczonego do pieczenia.
- Jogurt wymieszać z przyprawami. Dodać do ziemniaków.
- Zamknąć szczelnie rękaw lub woreczek do pieczenia. Wymieszać zawartość, aby jogurt dobrze pokrył ziemniaki.
- Nakłuć woreczek, położyć w brytfannie i wstawić do piekarnika.
- Piec 45 minut w 180°C, a następnie rozciąć folię i dopiekać jeszcze 15 minut w 200°C.
- Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.