Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie: pyszne i niskokaloryczne

Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie
Autor: Shutterstock Obłędnie pyszne ziemniaki ze świeżą zieleniną
łatwy
15 min
4

Ile bym nie upiekła ziemniaków, zawsze znikają ze stołu. Gotowane nie cieszą się taką popularnością. Pieczone ziemniaki mają uwodzicielską moc. Szczególnie te marynowane w jogurcie i pieczone w rękawie. Łatwe w przygotowaniu, pyszne i do tego prawie nie tuczące. 

Ziemniaki moja miłość

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Prawdzie jedzenie na pocieszenie, to właśnie pieczone ziemniaki. 

Jak odchudzić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki można upiec nie tylko topiąc je w tłuszczu. Najlepiej piec je w specjalnym woreczku lub rękawie przeznaczonym do pieczenia. Można przygotować pieczone ziemniaki po uprzednim zamarynowaniu ich w jogurcie. Można również obtoczyć je w mące i soli upiec w piekarniku, a smakować będą jak z ogniska. Oto kilka dobrych przepisów na pieczone ziemniaki w stylu fit:

Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku 

Ziemniaki z piekarnika, jak pieczone w ognisku

Ziemniaki pieczone w mundurkach

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g jogurtu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować i nie obierać. Jeśli mają wyjątkowo grubą skórkę, to obrać. 
  • Ziemniaki małe pozostawić w całości, większe przekroić na połówki. Włożyć do rękawa lub worka przeznaczonego do pieczenia.
  • Jogurt wymieszać z przyprawami. Dodać do ziemniaków.
  • Zamknąć szczelnie rękaw lub woreczek do pieczenia. Wymieszać zawartość, aby jogurt dobrze pokrył ziemniaki. 
  • Nakłuć woreczek, położyć w brytfannie i wstawić do piekarnika.
  • Piec 45 minut w 180°C, a następnie rozciąć folię i dopiekać jeszcze 15 minut w 200°C. 
  • Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.  
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej